Mélyponton a hazai deviza

Nemzetközi, nem pedig hazai okai vannak a forint augusztus közepe óta tartó gyengélkedésének, a magyar gazdaság fundamentumai jók, a hazai fizetőeszköz a feltörekvő piacok mozgását követi — tartják szinte egyöntetűen a Magyar Nemzet által megkérdezett elemzők. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, vajon hogyan alakul a jövőben nemzeti valutánk csereértéke.

Horváth Éva
2019. 08. 29. 11:30
Traders work on the floor at the NYSE in New York
USA-STOCKS/ Fotó: REUTERS/Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlépte tegnap délelőtt a kritikusnak számító 330 szint feletti szintet a magyar deviza árfolyama az euróval szemben. Ez a keddi leggyengébb értékhez képest 0,1 százalékos forintgyengülést jelentett. A magyar nemzeti valuta a dollárral szemben eddig mérsékeltebben maradt alul: 298 forint körül, 2,5 éves mélyponton járt.

– Továbbra sem vagyok megijedve a forint árfolyamának mélyrepülése miatt. Az elmúlt időszakban bekövetkezett gyengülésnek ugyanis nincsenek fundamentális okai. A magyar gazdaság jól teljesít, szinte minden mutatónk jó vagy javul. A gyenge forint pedig legfeljebb átmeneti jelenség, ősz közepére visszaállhat a kívánatos 325-326-os szintre – adott előrejelzést a Magyar Nemzetnek a következő hónapokra a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Török Zoltán úgy véli, addig akár egy-két forinttal a 330-as szintet is túllépheti az euró ára, de az csak átmeneti jelenség lesz. A hazai fizetőeszköz erőtlensége egyébként sem egyedi, a régiós devizák szinte egyformán mozognak. Elég egy újabb kijelentés Donald Trumptól vagy fokozza valami a brexit körüli bizonytalanságokat, máris letörik a feltörekvő devizák árfolyama mind az euróhoz, mind a dollárhoz képest.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője ugyanakkor egyelőre nem látja semmi jelét annak, hogy mérséklődne a forint gyengülése. A nemzetközi devizapiacokon erősen hangulatfüggő a kereskedés, amit folyamatosan borzol a nemzetközi gazdaság és politika számos eseménye: az amerikai–kínai kereskedelmi háború, a brexit körüli bizonytalanság, az olasz kormányválság vagy akár az argentin események. Mindeközben a piacok az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől újabb lazítást várnak, és számítanak az Európai Központi Bank (EKB) esetleges kamatvágására is szeptember második felében.

Fotó: REUTERS/Brendan McDermid

Összességében Németh Dávid úgy ítéli meg, az általa már korábban prognosztizált pálya ez alkalommal is teljesül, mely szerint évről évre – átlagos és trendszerűen – négy-öt forinttal gyengül a magyar deviza, vagyis ennyivel emelkedik a számlapénzünk árfolyama az uniós fizetőeszközzel szemben. Egyhamar tehát nem várható 325-326 forintos euró.

– Nem arról van szó, hogy a nemzetközi piacok bántanák a forintot, csupán része vagyunk annak a feltörekvő piaci körnek – zloty, török líra, jüan, cseh korona –, ahonnan számos nemzetközi gazdasági esemény hatására átterelődött a figyelem a bombabiztos befektetésekre, mint például a svájci frankra vagy az aranyra – magyarázta érdeklődésünkre Virovácz Péter. A magyarországi ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a forint árfolyama már tavaly nyáron is belekóstolt a 330-as eurószintbe, ahogyan idén májusban is megközelítette azt, a jegybank által belengetett konkrét monetáris bejelentések elmaradása miatt (lásd grafikonunkat). Most azonban az sem kizárt, hogy a hazai deviza napokon belül belekóstol a 335-ös euróba is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.