Most a kis cégeket célozzák

Mozgalmas időszak következik az európai uniós pályázatoknál, a nyár végén és az ősz folyamán több, a kis és közepes méretű cégeket segítő felhívás jelenik, illetve jelent meg. Jelentős segítség lehet a már közzétett Irinyi-program új kiírása, és októbertől nyújtható be a technológiai modernizációt támogató Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázata is — mondta el kérdésünkre a szakértő.

Bódy Géza
2019. 08. 29. 13:36
null
Az építőiparban hetvenhét pályázó kapott 25–400 millió forintot Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatekintve az elmúlt időszakra, elmondható, hogy szünidő csak az iskolában volt. Az európai uniós forrásból finanszírozott pályázatok elbírálása nem állt le, augusztus első hetéig 566 Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP-) pályázat esetében született pozitív döntés. Ezek támogatása több mint 11,5 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb számban a mikro-, kis- és középvállalatok munkahelyi képzéseit támogató felhívásnál születtek nyertes projektek (129), több mint 1,5 milliárd össztámogatással. Az esztendő hátralévő részében pedig további GINOP-pályázatok várhatók. Ősszel izgalmas időszakra számíthatnak a kis- és közepes vállalkozások, ugyanis megjelenik a Magyar multi program, amely a kkv-kat segítő felhívás – mondta el érdeklődésünkre a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Mint Papadimitropu­losz Alextől megtudtuk, ennek lényege a kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése: támogatják a hozzáadott értéket teremtő vállalatok technológiai megújulását, és októbertől nyújtható be az új technológiai modernizációt támogató GINOP-pályázat is. Szakértőnk jelezte, hogy ezenkívül számos GINOP-konstrukció áll nyitva a pályázni vágyóknak. Ezek két csoportra oszthatók a támogatási intenzitás mértéke alapján: százszázalékos vagy annál alacsonyabb támogatási intenzitást kínáló konstrukciókra. Az év hátralévő része főleg a kisebb, kkv-kat megcélzó pályázatokról szól. A vállalati működés valamennyi területén lehet majd támogatásokért jelentkezni, beleértve az informatikát, energetikát vagy termelőgépek vásárlását és képzést.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az egész évet nézve a kis és közepes cégek között melyik uniós programok, kiírások lehetnek a toplistásak. Ezzel kapcsolatban Papadimitropulosz Alex közölte: egyértelműen a toplista első helyét foglalja el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési Innovációs Hivatal által májusban kiírt, augusztusban pedig felfüggesztett pályázati csomagja, ahol több mint ötszáz érdeklődő igényelt 180 milliárd forintnál több támogatást innovációra. A dobogó második fokát foglalja el az építőipari kkv-kat támogató pályázat. Itt 77 nyertes kapott 25–400 millió forint közötti támogatást.

Az építőiparban hetvenhét pályázó kapott 25–400 millió forintot
Fotó: Mirkó István

– Arra számítunk, hogy az októbertől benyújtható kkv-k technológiai modernizációját támogató GINOP-kiírás köti majd le a pályázók figyelmét. Ennél maximum ötvenmillió forint támogatás kérhető akár hetvenszázalékos intenzitás mellett – emelte ki szakértőnk.

Több pályázat is előírja, hogy kiemelt potenciállal bíró cégek jelentkezését várják. Ezzel kapcsolatban viszont sokakban merülhet fel a kérdés, hogy miként lehet uniós vagy más forrás nélkül elérni ezt, hiszen az első „löketekre” mindenképpen szükség lehet. Az ügyvezető igazgató rámutatott: amennyiben egy cég lemaradt a támogatásokról vagy éppen akkor van szüksége beruházást végrehajtani, amikor nincs elérhető támogatási lehetőség, még számos alternatíva közül válogathat. Ilyenek például a továbbra is elérhető nulla­százalékos kamatú hitelek, amelyeknek a futamideje akár tizenöt év is lehet. Ezek fő jellemzője, hogy nem szükséges a projekten túl egyéb fedezetet bevonni. Alternatíva lehet az is, ha a kkv-nak néhány százmilliós beruházási elképzelése van, akkor egyes feltételek teljesülése esetén, a beruházás értékének hetven százalékát le tudja írni az adójából. Ez több évig is tovább vihető, így az is elképzelhető, hogy a cég öt-tíz évig nem fizet adót.

További kedvező jelenség, hogy egyre tudatosabban pályáznak a kis és közepes cégek, az egyszerű kiírások esetén már önállóan, segítség nélkül. Itt az egyszerűsített, érkezési sorrendes bírálat alá eső pályázatokról van szó. Azoknál a pályázatoknál, ahol bonyolult az értékelési rendszer, speciális feltételeknek kell megfelelni, továbbra is az a jellemző, hogy még a tapasztalt pályázók is külső tanácsadót vonnak be. A pályázás folyamatát tovább könnyítheti az is, hogy megújult az uniós pályázatok hivatalos kormányzati oldala.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.