A brit távközlés is megbillenhet

Nyakunkon a brexit határideje, s még mindig nincs megállapodás az Egyesült Királyság szabályozott kilépéséről az Euró­pai Unióból – sőt egyre nő a zűrzavar.

Mártonffy Attila
2019. 09. 30. 13:36
An anti-Brexit protestor speaks on his phone near the Houses of Parliament in London
Drágább hívások, drágább készülékek? Nagy-Britannia kilépése az unióból a helyi telekommunikációs ipart is fenekestül felforgathatja Fotó: Toby Melville Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyakunkon a brexit határideje, s még mindig nincs megállapodás az Egyesült Királyság szabályozott kilépéséről az Euró­pai Unióból – sőt egyre nő a zűrzavar. Ennek ellenére mintha mindez nem nagyon érdekelné a 180 ezer embert foglalkoztató brit távközlési szektort. Pedig lennének okok az aggodalomra, különösen a megállapodás nélküli brexit esetén, mivel a telekommunikáció nem önmagában álló iparág, hanem átszövi az állami és a magánszektort, a gyártókat, a hálózati szolgáltatókat és nem utolsósorban a felhasználókat, figyelmeztet a Carritech.com című blog szakértője. Ne felejtsük azt sem, hogy a távközlés egyike a kiváló nemzetközi együttműködéstől és kapcsolatoktól függő iparágaknak. A BT az ágazat legnagyobb munkaadója, globális tevékenysége révén az Európai Unió minden tagállamában nyújt szolgáltatást – még az uniós intézményeknek is. A Vodafone bevételének a fele az EU-ból származik. A Liberty Global – a Virgin Media tulajdonosa – ugyancsak erősen be van ágyazva az európai piacokon. Az O2-t pedig a spanyol Telefónica birtokolja.

Drágább hívások, drágább készülékek? Nagy-Britannia kilépése az unióból a helyi telekommunikációs ipart is fenekestül felforgathatja
Fotó: Reuters

Kemény brexit esetén Nagy-Britannia átmeneti időszak nélkül hagyná el az Európai Uniót, így nem lennének előre meghatározott működési feltételek sem. A cégeknek – a távközlésieket is beleértve – a legnagyobb bizonytalanság közepette, valós időben kellene alkalmazkodniuk az új környezethez. A bizonytalanság a legjobb esetben felborítaná a megszokott rendet, a legrosszabban pedig hosszú távú károkat okozna a szektorban. Például több ezer, külföldön dolgozó brit állampolgár munkaügyi és letelepedési státusa válna egy csapásra bizonytalanná, s ez érzékenyen érintené a munkaadó távközlési társaságokat is. Aztán itt van a roaming kérdése. Jelenleg az unión belül nem kell fizetni a barangolásért, ám ha a britek megállapodás nélkül esnek ki a közösségből, egyenként új tarifaalkukat kell kötni majd a benn maradó tagállamok társcégeivel a hálózati hozzáférésről, különben a szigetországban visszatérnek a régi díjak, s ez alaposan megnöveli a fogyasztói számla végösszegét. Másrészt viszont a britek előtt megnyílik annak lehetősége, hogy saját feltételeik szerint tárgyaljanak a nem EU-s országokkal is a tarifákról, esetleg a roamingdíjak eltörléséről például az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között. Mindazonáltal több telekommunikációs vállalat fontolgatja, hogy más országba telepíti hálózata technikai eszköztárát, sőt a brexit után felülvizsgálja jövőbeli hálózatai tervezését is.

A kereskedelem is nehézségekbe ütközhet. Nagy-Britanniában a távközlési eszközök importja van túlsúlyban, különösen a a szigetországban nemigen gyártott mobiltelefonok esetében. Amennyiben ezek az eszközök az EU-ból származnak, számolni kell az importvámokkal. Másrészt, mivel a brit telekommunikációs cégeket nem fogják többé kötni az unió kereskedelmi megállapodásai, akár számukra kedvező feltételeket is kialkudhatnak külföldi gyártókkal – ám ez bizonyos időbe fog telni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.