Már nem kell sokat várniuk a gazdáknak az öntözővízre

Az évi 17 mil­liárd forintos keretből olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyeknek köszönhetően minden olyan gazda számára lehetővé teszik az öntözést, aki korábban jelezte ezt az igényét.

Magyar Nemzet
2019. 09. 19. 13:00
Kecskés János
Évi 17 milliárd forintos keret áll rendelkezésre tíz éven át Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos öntözésfejlesztési beruházás előkészítése zajlik az országban. A kormány által biztosított, évi 17 mil­liárd forintos keretből olyan fejlesztések valósulnak meg a jövőben, amelyeknek köszönhetően minden olyan gazda számára lehetővé teszik az öntözést, aki korábban jelezte ezt az igényét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint jelenleg hét projekt előkészítése van folyamatban: a Homokhátság, valamint a Szarvas-holtág vízpótlása, a Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak rekonstrukciója és bővítése is. Készül Jánossomorja és térségének vízpótlása, Tiszakécske öntözőcsatornái és a Taktaközi-öntözőcsatorna. Emellett a Hajdúságra kiemelt figyelmet fordítva, előkészítik a kettős működésű csatornák rekonstrukcióit is.

Évi 17 milliárd forintos keret áll rendelkezésre tíz éven át
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat alapján a köztestület még a múlt évben felmérte, hogy az ország mely részein, mekkora területen van igény öntözésre. A kamara 40 ezer termelőt vont be a felmérésbe, akik mintegy 1,2 millió hektáron gazdálkodnak.

Ezáltal országszerte parcellaszinten láthatóvá vált a valódi öntözésfejlesztési szándék, valamint az is, hogy eddig miért nem tudtak élni a lehetőséggel a termelők. Az egyik legfőbb ok az volt, hogy helyben nem áll rendelkezésre felszíni víz, ugyanakkor a gazdálkodók a bürokratikus terhektől is tartottak.

Az öntözéses gazdálkodást hátráltatja az elaprózódott birtokszerkezet is, illetve a termelői együttműködések hiánya, a tulajdonosi hozzájárulások megszerzésének bonyolultsága, egyes területeken pedig a vízátvezetés sem oldható meg egyszerűen. A forráshiány is akadályt gördít a beruházások elé. A fejlesztés és az öntözőberendezések fenntartása is komoly önerőt igényel, ami csak hosszabb távon térül meg.

Az elmúlt időszakban számos ­lépés történt, amelyek a gátló tényezőket hivatottak feloldani. A vízkínálatot állami beruházásokkal igyekszik biztosítani a kormányzat. Erre a célra a következő évtizedben 170 milliárd forint áll rendelkezésre. Emellett számos vízjogi intézkedés történt, egyszerűsödtek az eljárások. A Nemzeti Földügyi Központ égisze alatt lévő öntözési igazgatási szerv létrehozásával a gazdálkodók egyfajta kapaszkodót kaptak, a központban a termelők szakmailag és jogilag is segítségre számíthatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.