Mostantól fel lehet tekerni a fűtést

Megnyílt a lehetőség arra, hogy a fűtési szezon megkezdésével a távhőszolgáltatók elindítsák a szolgáltatást azokban az ingatlanokban, amelyeknek a lakói ezt igénylik. A több mint egymillió embert érintő szolgáltatás hetven százalékban földgázalapú, éppen ezért fontos, hogy a magyarországi tárolókban már a nyár közepe óta rendelkezésre áll a szokásos gázmennyiség. Országszerte a lakások mintegy 17 százaléka távfűtéses.

2019. 09. 16. 7:32
null
Munkás a bőnyi energiaellátó központban. Minden hatodik magyarországi lakás érintett Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött tegnap a hivatalos fűtési szezon, ezért a távhőszolgáltatók az egész országban készenlétben állnak: amelyik társasház lakóinak már most túl hűvös van, ott felmelegedtek a fűtőtestek. Azonban a többségnél majd csak akkor indul el a fűtés, amikor azt a külső hőmérséklet indokolttá teszi. Ezt a pontot a szolgáltatási szerződésben határozzák meg.

A fűtési szezon kezdete tehát a gyakorlatban annyit jelent – és a jogszabályban is ezért fektették le –, hogy erre az időpontra kell a szolgáltatóknak felkészíteniük a berendezéseiket fűtésre alkalmas állapotba. Országszerte 93 településen több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt és családtagjaikat érinti a lépés, mellettük pedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint mintegy húszezer üzleti fogyasztót. A főváros nagy hányadot képvisel, hiszen itt mintegy 240 ezer lakossági és csaknem hétezer üzleti fogyasztóval rendelkezik a Főtáv Zrt. A lakossági és közintézményi felhasználók távhőellátása hatósági áras, a többi felhasználó esetében kétoldalú megállapodások alakítják az árakat.

A fővárosi társaság azt közölte, hogy valamennyi épületben a felhasználókkal kötött üzemviteli megállapodásnak vagy eseti megrendelésnek megfele­lően kapcsolják készenléti állapotba a fűtést, kezdődik meg – a külső hőmérséklet függvényében – a fűtés.

Emlékeztettek rá, hogy az üzemviteli megállapodásban foglaltaktól eltérő eseti rendelkezéssel a fűtés indítása és leállítása a hivatalos fűtési időszak első és utolsó hónapjában (szeptember 15. és október 14., valamint április 15. és május 14. között) kizárólag egy alkalommal díjmentes. Minden további vagy egyéb időszakban igényelt eseti rendelkezés térítésköteles. A tapasztalatok szerint ugyanis a hirtelen lehűlés esetén a lakók többségének relatív hőérzete eltérhet a tényleges hőmérséklettől. Ilyenkor adhatnak az épületek képviselői az üzemviteli megállapodást felülíró eseti rendelkezést, amit a Főtáv 24 órán belül teljesít.

Munkás a bőnyi energiaellátó központban. Minden hatodik magyarországi lakás érintett
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A távhőszolgáltatók által értékesített hőenergiának mintegy nyolcvan százalékát a lakosság használja fel, nekik a fűtés mellett a melegvíz-szolgáltatást is így biztosítják télen-nyáron. A távfűtéses lakások aránya az összes otthonon belül 16,9 százalék, az ő fűtésük alapját pedig legnagyobb részben a földgáztüzelésű erőművek nyújtják. A távhőtermelés hetven százaléka földgázalapú, a második legfajsúlyosabb energiahordozó pedig a biomassza, 17,7 százalékkal. A harmadik legnagyobb hányadot a kommunális hulladék adja, amelynek az aránya ugyanakkor mindössze 4,6 százalék. A MEKH a távhőszektort elemző éves jelentésében legutóbb arra mutatott rá, hogy a felhasznált energiahordozók között a geotermikus energia (3,6 százalék) mellett a napenergia hasznosítása is emelkedőben van.

Ám ez utóbbi továbbra is a néhány százalékot kitevő egyéb kategóriába tartozik, és hasonlóan csekély a szerepe a távfűtésben a biogáznak és a kőolajszármazékoknak, valamint a szénnek is. A földgáz tehát ezen a télen is kiemelkedő szerephez jut, már csak azért is, mert a nem távfűtéses lakások többségét is ezzel az energiahordozóval melegítik fel. Erre felkészülve idén kiemelkedő gyorsasággal töltötték fel a magyarországi gáztárolókat: már júliusban elérték azt a 4,6 mil­liárd köbméteres szintet, amelyet hagyományosan október közepére szoktak ütemezni. Augusztusban pedig már 5,5 mil­liárd köbméternél állt a mérce.

A földgázkészletezés, illetve a -szolgáltatók tehát már felkészültek, ám a fogyasztóknak is érdemes odafigyelniük néhány dologra. A zökkenőmentes fűtésindítás érdekében a radiátorok szelepét teljesen nyitott állapotban kell tartani a lakásokban, ellenkező esetben levegő maradhat a rendszerben, amennyiben a nyáron szerelés miatt le kellett üríteni azt. A Főtáv például a hőközpontjainak felkészítése során a szabályzóműszerek és a keringető szivattyúk ellenőrzésén túl elvégezte a lakóközösséghez tartozó fűtési hálózatok központi légtelenítését is. Az épület fűtésének elindítását követően viszont már be lehet állítani a radiátorszelepeket a kívánt értékre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.