Csúcson a részvénypiacok

A gazdaság állapotát jelző egyik érzékeny műszer a tőzsde. Márpedig a fejlett világ részvénypia­cain az árfolyamok a magasban, némelyiken az örökös csúcson vannak.

Fellegi Tamás Péter
2019. 10. 18. 13:34
Frankfurt's stock exchange in Frankfurt reacts on agreed Brexit deal
A frankfurti börze is a piacok optimizmusát mutatja Fotó: REUTERS/Ralph Orlowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén szinte másról sem hallunk, mint a gazdasági növekedés visszaeséséről, a várható lassulásról, sőt, vannak elemzők, akik a bő tíz évvel ezelőttihez hasonló összeomlást vizionálnak. Ehhez képest viszonylag kis visszaesés tapasztalható a világgazdaságban, noha olyan komoly problémák merültek fel, mint az amerikai–kínai kereskedelmi háború vagy akár a brit uniós kilépés. Több tényező pedig azt mutatja, hogy egyelőre nincs baj: erre az egyik legjobb példa a magyar és a régió többi gazdasága, csökkenésnek most nyoma sincs, a gazdasági növekedés igen nagy ütemű.

Ugyancsak fontos mutató a részvénypiacok állása. A tőzsde az oda bevezetett vállalatok részvényeit értékeli, márpedig ha gondok vannak a gazdaságban, azt először a cégek érzik meg, hisz csökkennek eladásaik, így árbevételük és nyereségük is, és ezt a befektetők is hamar észreveszik, akkor pedig eladásba kezdenek. Márpedig most a legfontosabb piacok közül az amerikai eddigi csúcsa közelében van, a német kicsit lejjebb, a francia index viszont örökös csúcsra érkezett.

A frankfurti börze is a piacok optimizmusát mutatja
Fotó: REUTERS/Ralph Orlowski

Mondhatnánk azt is, hogy persze, hisz a jegybankok laza monetáris politikájukkal rengeteg pénzt eresztettek a piacra, és ez részvényekbe áramlik. Csakhogy egyidejűleg a tőzsdei vállalatok eredményei is viszonylag jók, nem mutatkozik visszaesés. Példának mindjárt érdemes megnézni a világ jelenleg két legnagyobb értékű tőzsdei vállalatát: ez az Apple és a Microsoft. Mindkettő értéke meghaladja az ezermilliárd dollárt, és még csak azt sem lehet mondani, hogy fundamentális alapon (árbevétel, nyereség, növekedési kilátások) túl drágák lennének. Ráadásul az Apple tavaly év végén nagyot esett a lassulási várakozások miatt, azóta viszont hetven százalékkal emelkedett az árfolyam úgy, hogy közben az amerikai–kínai kereskedelmi háború miatt elvileg veszélyben lehet úgy a kínai gyártás, mint a termékek kínai piacon való eladása.

Ugyanez a helyzet Nyugat-Európában, ahol lassult ugyan a gazdasági növekedés, de recessziónak nyoma sincs. A legfontosabb német tőzsdeindex, a DAX 21 százalékot emelkedett idén, és mindössze hat százalékkal marad el két éve beállított örökös csúcsától, a francia index, a CAC–40 pedig hasonló mértékű éves emelkedés után örökös csúcsára került.

Ha a tőzsdék jelenlegi állapotát, a piacok optimizmusát nézzük, megalapozatlannak mondhatjuk a recessziós félelmeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.