Kihívót kaptak a pénzintézetek

A közelmúltban megjelentek a hagyományos bankoktól eltérő, de pénzügyeink intézését ugyanúgy lehetővé tévő, határon átnyúló digitális platformok. Ezek azonban bár jóval gyorsabbak, nem helyettesítik a hagyományos bankokat. Inkább versenyre kényszerítik őket, ami a költségek csökkenését hozhatja.

Fellegi Tamás Péter
2019. 10. 16. 9:27
null
A digitális platform használatával lehet átutalni, készpénzt felvenni vagy akár vásárolni is Fotó: BachPekaryMate Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományos bankrendszer fejlődésével egyre inkább megszokjuk, hogy kevésbé használunk készpénzt, hiszen sokkal egyszerűbb bankkártyával, netán mobiltelefonunkkal fizetni vagy utalni. A bankok azonban sokszor magas költségeket számítanak fel, különösen pénzváltás és a nemzetközi utalás esetén. A világ pedig kinyílt, sokan dolgoznak külföldön, utalnak haza vagy akár itthonról külföldre, és sokat utazunk is, ami kényszerűen pénzváltást igényel, kártyás fizetés esetén is.

A költségek csökkentésére két ügyes vállalkozó Angliában kitalált egy megoldást: olyan felületet hoztak létre, amelyen lehet utalni, bankkártyát kaphatunk és készpénzt is felvehetünk, interneten vásárolhatunk külföldről is úgy, hogy mindez sokkal kisebb költségekkel jár, mint megszokott bankjaink esetében. Létrehozták a Revolut nevű céget, amely mögött van hagyományos bank is, hisz a biztonságos pénzforgalomhoz erre szükség van, de azzal a felhasználó nem találkozik. A cég ráadásul most már banki engedélyért is folyamodott az Európai Unióban, így ténylegesen is rendelkezni fog pénzintézeti jogosítványokkal.

A Revolut azonban mégsem az egyetlen ilyen cég: itthonról elérhető még a Transferwise is. Igaz, az utóbbi hónapokban a Revolut lett a legnépszerűbb, talán mert reklámfogásként azt hirdeti, hogy aki most számlát nyit nála, kap egy kis visszatérítést, azaz ingyenpénzhez jut. Ezt a cég abban a reményben adja, hogy a felhasználók később, ha elégedettek lesznek, előfizetnek a nem túl magas havidíjjal járó, de nagyobb kedvezményeket nyújtó csomagokra.

Nézzük ezek után a részleteket, mit is kínál a Revolut, és kinek érdemes igénybe venni? A cégnél lényegében egy vagy több bankkártyát igényelhetünk, amelyeket többféle módon tölthetünk fel: a legcélszerűbb, ha ezt hagyományos bankkártyánkról tesszük meg, mert ez a hagyományos pénzintézet szempontjából vásárlásnak minősül, így díjmentes.

A Revolut bankkártyára került pénzünket tetszőlegesen válthatjuk más devizákra költség nélkül. Ebből logikusan adódik, hogy akkor a legjobb az alkalmazást használni, ha külföldre utazunk. Készpénz felvételére is ugyanúgy lehetőség van, mint a hagyományos kártyákkal, sok országban és valutában, egy adott összeghatárig költségmentesen. Végül utalhatunk is, de vigyázni kell arra, ha hagyományos bankba utalunk külföldre, akkor a fogadó bank költséget számíthat fel. Semmilyen költségünk nincs viszont, ha egy másik Revolut-felhasználónak küldünk pénzt.

A digitális platform használatával lehet átutalni, készpénzt felvenni vagy akár vásárolni is
Fotó: Bach Máté

A számlanyitás és maga a kártya ingyenes, a szolgáltatónál IBAN kóddal rendelkező bankszámlát kapunk. Kártyánkat a mobilapplikáción keresztül bármikor blokkolhatjuk, majd feloldhatjuk (például ha elveszítjük, majd megtaláljuk), továbbá fizethetünk mintegy 150-féle devizában. A váltást a bankközi, piaci árfolyam figyelembevételével hajtják végre. Számlánkon 30 különféle valutára konvertálhatjuk a pénzünket díjmentesen havi 1,85 millió forint erejéig, efölött fél százalék a költség. Készpénzt ingyenesen bármely valutában havi 75 ezer forintig vehetünk fel, ennél nagyobb összeg esetén két százalék a költség.

Ha havi 2500 forintért előfizetünk a Premiumnak nevezett csomagra, már korlátlanul válthatjuk számlánkon a pénzt más valutára, 150 ezer forint értékben vehetünk fel készpénzt ingyenesen, valamint különböző szolgáltatásokat kapunk (például biztosítást). A havi 4200 forintos Metal számla esetében 220 ezer forint a készpénzfelvételi limit, és visszatérítést is kapunk vásárlásaink után.

Összefoglalva: a digitális bankolás mindenképpen olcsóbb, mint a hagyományos, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az új banktípusok kiszorítanák a régebbieket. Inkább versenyre kényszerítik őket, így jó esetben náluk is csökkennek majd a költségek és elérhetővé válnak azok a szolgáltatások, amelyeket még csak a digitális bankok nyújtanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.