Tőzsdére megy a szaúdi olaj

Évek óta tervezi az állami kézben lévő Saudi Aramco, hogy megméreti magát a tőzsdén. Most eljött az idő, nem érdemes tovább várni, hiszen világszerte óriási a kereslet a tőzsdéken, az olajipar megítélése pedig még változhat.

Fellegi Tamás Péter
2019. 10. 30. 9:31
An employee in a branded helmet is pictured at Saudi Aramco oil facility in Abqaiq
Amíg tétovázott az arab energiavállalat, becsült értéke harmadával csökkent Fotó: Maxim Shemetov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár három éve, hogy először felmerült a szaúdi óriás olajvállalat, az Aramco tőzsdére vezetése, és ennek során a cég egy részének magánkézbe adása. A vállalat értékének első, 2016-os becslése óriási, 3000 milliárd dollár körülire rúgott, miközben a világ legnagyobb tőzsdei cége, az Apple akkor még a közelében sem volt az ezermilliárd dollárnak.

A kibocsátás egyre késett, ám sajtóértesülések szerint még idén megtörténik. Logikus is lenne, hogy nem húzzák tovább a dolgot, hisz az olajár tartósan nyomás alatt van, és egy új tényező is kezd szerepet játszani: klímavédelmi okok miatt az olajipari részvények megítélése valamelyest romolhat. A szaúdi óriáscég teljes értékét már maguk a szaúdiak is csak 2000 mil­liárd dollárra becsülik, és elemzők ezt is túl optimistának tartják, miközben az Apple már 1130 milliárd dolláros kapitalizációt ért el. Még ezzel együtt is, a tőzsdei megméretés során az Aramco a világ legnagyobb tőzsdei cége lesz, csak az értéke már nem a többszöröse a másodiknak, mint pár éve lett volna.

A nyilvános kibocsátás kezdetét a Reuters hírügynökség szerint november 3-án fogják bejelenteni, miután elhalasztották a tervezett októberi dátumot, hogy meglegyenek azok a nagybefektetők (többnyire befektetési alapok), amelyek a kibocsátás sikerét garantálják. A cég részvényeinek mindössze egy-két százalékát tervezik bevezetni a szaúdi tőzsdére első lépésként, de így is minden idők legnagyobb, húszmilliárd dollár fölötti nyilvános tőzsdei kibocsátása lesz.

Amíg tétovázott az arab energiavállalat, becsült értéke harmadával csökkent
Fotó: Reuters

Egy szaúdi tévécsatorna tegnap pontosabb dátumot is megnevezett: eszerint december 4-én kezdődne a kibocsátás, amelynek árát november 11-én határoznák meg. Az amerikai bevezetésről egyelőre csak távlatilag van szó, pedig az igazán komoly forgalmat, befektetői érdeklődést és így a reálisabb árat a Wall ­Streeten, a tőzsdék tőzsdéjén lehet elérni.

Hosszabb távra komolyabb tervei is vannak Szaúd-Arábiának. A társaság részvényeinek akár 49 százalékát is eladnák tíz év alatt, hogy az így befolyó összegből finanszírozzák a királyság trónörökösének Vízió 2030 nevű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.

A cég első féléves nyeresége közel 47 milliárd dollár volt, miközben az Apple 31,5 milliárd dollárt hozott össze ugyanebben az időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.