Év végéig adatot szolgáltat a legkisebb szálláshely is

A turisztkai piac szereplőinek visszajelzéseit folyamatosan követő új forgalomgyűjtő rendszerrel óriási lépést tesz az ágazat a 2030-ig megfogalmazott stratégiai szándékok irányába, amelyek Magyarországot a térség vezető úti céljai közé emelik.

2019. 11. 16. 8:32
SZENT MÁRTON
Kulcsfontosságú ágazat: a turizmus részaránya a teljes GDP-ből idén már 13 százalék felett lehet Fotó: MTI/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyik legfontosabb lépést tettük a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégiában foglalt célkitűzések felé azzal, hogy az idén bevezetjük a korszerű digitális adatgyűjtést biztosító Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot (NTAK). Ezzel közelebb kerültünk ahhoz, hogy 2030-ra elérjük az 50 ­milliós vendégéjszakaszámot és azt, hogy az ágazat adja a magyar GDP 16 százalékát – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki kiemelte: számításaik szerint a hazai turizmus részaránya a nemzeti össztermékből a 2014-es 10 százalékról 2018-ban 12,7 százalékra nőtt, míg idén elérheti a 13,2 százalékot.

Guller Zoltán szerint az NTAK elindulásával Magyarország belépett a turizmusát hatékonyan menedzselő országok közé a világ élvonalába. Az új adatgyűjtő rendszerrel már nemcsak utólag, hanem azonnal lehet látni, hogy mi történik az iparágban, és nagyon hatékony előrejelzések készülhetnek. Kitért rá: világszerte naponta 14 millióan foglalnak szállást az interneten, százezer repülőgép és nyolcvanezer turistahajó indul útnak a világban. Az MTÜ vezetője szerint a turizmusról ma már nem lehet olyan döntést hozni, amely statisztikai adatok utólagos elemzésén alapul. A hatékony vállalatirányítás nemcsak a múltbeli eseményeket rögzíti, hanem tervez, működtet, ellenőriz és be is avatkozik, ha szükséges – ebben segít az NTAK.

Elsőként júliustól a szállodák kezdték a digitális adatszolgáltatást, ezt követően, október elsejével a panziók csatlakoztak a rendszerhez. Közeledik az utolsó szakasz: december elsejétől az egyéb szálláshelyek, falusi szálláshelyek, kempingek, közösségi szálláshelyek, magánszálláshelyek, üdülőháztelepek regisztrációja, majd adatszolgáltatása indul meg, így 2020-tól a teljes hazai szálláshely-szolgáltatási szektor számítógépen szolgáltat forgalmi adatokat. Az NTAK ugyanakkor már üzemel, amelybe jelenleg a szállodák nagy többsége, 900 egység és több mint 800 panzió küldi rendszeresen az információkat.

Kulcsfontosságú ágazat: a turizmus részaránya a teljes GDP-ből idén már 13 százalék felett lehet
Fotó: MTI/Faludi Imre

Ismert, az adatszolgáltatási kötelezettség eddig is előírás volt, és a legtöbb szállásadónál már fut valamilyen szálláshelykezelő alkalmazás. – A nem egységes, sokszor papíralapú adatszolgáltatási gyakorlat felett eljárt az idő – húzta alá Guller Zoltán. Mint mondta, mostantól valamennyi magyarországi szálláshelynek NTAK-kompatibilis szoftver segítségével kell rögzítenie a bejelentkezők adatait, és ugyanezen szoftver segít a statisztikai adatok gyűjtésében is. A piacon ma már 23, erre alkalmas szoftver érhető el.

A kisebb szálláshelyeknek külön segítenek: az ügynökség ingyenesen biztosít szoftvert Én vendégszobám néven a legfeljebb nyolc szobával és 16 férőhellyel rendelkező egységek számára.

A vezető felidézte, hogy szeptemberben az MTÜ országjárása során számos vidéki helyszínen válaszolt az NTAK Roadshow fórumain részt vevő piaci szereplők kérdéseire a digitalizációval kapcsolatban, a felvetéseket folyamatosan tudomásul és figyelembe veszik az adatszolgáltató központ bevezetésekor.

Az MTÜ legközelebb november 25-én tart interaktív rendezvényt Budapesten, ahol elismert turisztikai szakemberek, digitális szakértők segítségével mutatkoznak be az ágazatban rejlő digitális fejlődés lehetőségei, az innovatív alkalmazások, illetve azok a folyamatok, amelyek megkönnyítik a vállalkozások mindennapi működését. A helyszínre kitelepül egy mobil kormányablak is, amely a szükséges ügyintézésben nyújt segítséget.

– Célunk, hogy fokozódjon itthon a szolgáltatók hatékonysága és az ügyfélélmény – folytatta Guller Zoltán, hangsúlyozva: a rendezvény másik kiemelt célja felhívni az érintettek figyelmét arra, hogy az NTAK rendszeréhez való csatlakozáshoz a megoldások rendelkezésre állnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.