Többen fogadják el a hamisítványokat

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatása szerint ebben az évben a magyarok alig több mint a fele ítéli el a hamis termékek árusítását.

2019. 11. 11. 12:24
null
Nyíregyháza, 2012. október 1. Rácz Zoltán, a Térségi Hulladák-Gazdálkodási Kft. munkatársa lejárt szavatosságú gyógyszereket válogat a Korányi Frigyes utcai hulladékudvarban Nyíregyházán 2012. október 1-jén. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhült a lakossági szigor a hamisított termékek iránt. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatása szerint ebben az évben a magyarok alig több mint a fele ítéli el a hamis termékek árusítását.

Tavaly még 63 százalék volt azok aránya, akik bűncselekménynek tartják az eredeti, gyakran márkás termékek silányabb minőségű, néhol veszélyes utánzatának értékesítését. A magyarok legnagyobb mértékben, 92 százalékos arányban a bizonytalan forrásból származó gyógyszereket utasítják el, ami enyhe visszaesést jelent, mert 2012 óta eddig mindig 94–95 százalék között alakult ez az érték.

Hamis árucikkeket az idén a legnagyobb arányban a fiatal középkorúak (31–45 évesek), illetve az alacsony jövedelműek vásároltak. A magyar internetezők 17-18 százaléka nézett vagy hallgatott nem jogtiszta filmet, illetve zenét.

Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

Az illegális letöltést választók 56 százaléka azzal indokolta a letöltést, hogy nem akar fizetni ingyen is beszerezhető tartalmakért, ők egyébként öt százalékkal többen vannak, mint tavaly. A hamisítók előtt stabil piac mutatkozik: a meghatározó többség ugyanis egyáltalán nem lenne hajlandó azért fizetni, hogy legális forrásból férhessen hozzá az online tartalmakhoz.

A Tokaji megnevezés is szerepel az Európai Unió és Kína között létrejött, száz európai és száz kínai terméket tartalmazó földrajzi árujelző oltalom alá helyezéséről szóló kétoldalú megállapodásban, aminek célja, hogy a rajta szereplő árukat védje az utánzatoktól és a visszaélésektől. A jegyzék olyan termékeket is tartalmaz, mint a champagne, a feta, az irish whiskey, a Münchener Bier, az Ouzo, a Polska Wódka, a Porto, a Prosciutto di Parma és a Queso Manchego.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.