Életmentő intézkedést jelenthet a hazai és az európai uniós baromfitartók számára, ha végre sikerül bezárni azt a kiskaput, amely a trükkös ukrán csirkeimport előtt az elmúlt években nyitva maradt – mondta el lapunknak Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke. Az Európai Unió és Ukrajna közötti kereskedelmi megállapodás jelenleg is hatályos változata szerint ugyanis a csontos csirkehús vámmentesen érkezhetett a közösség területére. Ezt kihasználva az ukrán feldolgozók tonnaszám szállították – elsősorban Lengyelországon és Szlovákián keresztül – az uniós piacra az olyan csirkemellet, amelyen „rajtafelejtették” a szárnytöveket, így csontos húsnak minősült az áru. A már említett kiskapunak köszönhetően két év alatt tizenötszörösére emelkedett az ukrán csontos csirkemell behozatala az unióba, ami az árakra is nagy hatással volt.
Félelmetes hanyatlásba kezdett Németország
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.