Életmentő intézkedést jelenthet a hazai és az európai uniós baromfitartók számára, ha végre sikerül bezárni azt a kiskaput, amely a trükkös ukrán csirkeimport előtt az elmúlt években nyitva maradt – mondta el lapunknak Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke. Az Európai Unió és Ukrajna közötti kereskedelmi megállapodás jelenleg is hatályos változata szerint ugyanis a csontos csirkehús vámmentesen érkezhetett a közösség területére. Ezt kihasználva az ukrán feldolgozók tonnaszám szállították – elsősorban Lengyelországon és Szlovákián keresztül – az uniós piacra az olyan csirkemellet, amelyen „rajtafelejtették” a szárnytöveket, így csontos húsnak minősült az áru. A már említett kiskapunak köszönhetően két év alatt tizenötszörösére emelkedett az ukrán csontos csirkemell behozatala az unióba, ami az árakra is nagy hatással volt.
Az európai gazdák számára katasztrófa lenne Ukrajna uniós csatlakozása
Ukrajna 41 millió hektár mezőgazdasági területtel rendelkezik, ahol hatalmas élelmiszeripari üzemeket működtetnek, ezáltal gyakorlatilag romba döntenék az európai agrárélelmiszer-gazdaságot − mutatott rá Jakab István.