Elérhették a csúcsot a panellakások

Gyakorlatilag nem lehet már négyzetméterenként félmillió forint alatt panellakást venni Budapesten, de az előző évek kirívó drágulása a vidéki nagyvárosokban is érezteti hatását. Az évről évre akár húszszázalékos, a téglalakások drágulását meghaladó áremelkedés azonban a jelek szerint a múlté. Mivel a lakáspiaci kereslet visszafogottabb, mint az előző években, ez egyes helyeken némi árcsökkenéshez vezethet.

2020. 01. 22. 15:27
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen kirívó hirdetésekkel találkozik az, aki mostanában keres panellakást. A budapesti kínálatban nem ritka a 700-800 ezer forintos négyzetméterár, így a 40-50 millió forintba kerülő lakás. Vidéki nagyvárosok lakótelepein is rendkívüli felértékelődés ment végbe az elmúlt években, egyes felkapottabb helyeken már megjelentek a 400-500 ezres négyzetméterárak.

– A panellakások az ingatlanpiaci felfutás időszakának legnagyobb mértékű drágulását mutatták az elmúlt években. Nem csak a lakáspiac sajátossága az, hogy azokon a területeken, amelyeken a legnagyobb volt a növekedés, ott mutatkozik először árkorrekció. Valószínűleg a paneleknél is ezzel a jelenséggel találkozhattunk a múlt év végén – mondta lapunk érdeklődésére Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője. Az ingatlanközvetítő hálózat tavalyi utolsó negyedéves adatai ugyanis hosszú évek óta először mutattak csökkenést, a cég panelindexe a fővárosban, valamint a keleti és a nyugati országrészben is visszaesett valamelyest. Benedikt Károly ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy 2019 elején erőteljes árnövekedés volt, amit az év végén kisebb korrekció követett. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a tavalyi első negyedéves árakkal összehasonlítva mindenhol magasabb árakon lehetett panellakáshoz jutni a múlt esztendő végén.

Az elemzési vezető hangsúlyozta, a panellakások 2019-ben már bőven félmillió forint fölötti négyzetméteráron voltak megvásárolhatók Budapesten. A DH eladási adatai szerint 2019 második és harmadik negyedévében már 530 ezer forintra is felkúszott az átlagár, amely év végére 515 ezer forint környékén stabilizálódott. Kiemelkedően a legdrágább a XIII. kerület, ahol 600–650 ezer forint közötti négyzetméteráron cseréltek tulajdonost a lakások. A skála másik végén Csepel szerepel, ahol jóval 500 ezer forint alatt maradt az árszint. Vidéken összességé­ben 300-350 ezer forint/négyzetméterért tudtak a vevők lakást vásárolni, de például Debrecenben már év közben bőven bele lehetett futni 400 ezer forint fölötti árba.

– A lakótelepek ingatlanpiaci szempontból nagyon előnyösek családoknak és fiataloknak is, hiszen a panelek viszonylag egyszerűen és olcsón felújíthatók. Ráadásul a legtöbbször jól megközelíthető, iskolával és orvosi intézményekkel ellátott részeken helyezkednek el – mutatott rá Benedikt Károly. Ugyanakkor szerinte a jelenlegi változó ingatlanpiacon eladói és vevői oldalról is nagyobb rugalmasságra lesz szükség a sikeres adásvételekhez. – Eladói részről hosszabb értékesítési időre, vevői részről pedig nagyobb alkulehetőségre lehet számítani. Az biztos, hogy az előző éveknél kisebb mértékű ármozgásra van kilátás, de ez még nem feltétlenül csökkenés lesz, mert összességében néhány százalékos drágulást is jelenthet – összegzett az elemzési vezető.

Hasonló folyamatokat mutatnak az Ingatlan.com adatai is. A hirdetési oldal lapunk részére készített összegzése szerint a múlt év elejéhez viszonyítva szinte mindenütt megmaradt a két számjegyű drágulási ütem. Ugyanakkor 2019 júliusa óta mérséklődő áremelkedés rajzolódik ki, az elmúlt negyedévben pedig lényegében nem emelkedtek tovább a hirdetési árak. Budapesten ez így is kiugró, még néhány éve is elképzelhetetlen négyzetméter-, illetve lakásárakat takar. A nagyobb lakótelepekkel beépített kerületek közül a XI. és a XIII. a legdrágább, ahol 670 ezer körül vannak jelenleg a hirdetési négyzetméterárak – egy évvel ezelőtt még mindkét városrészben 600 ezer forint alatt voltak az átlagok. Az átlagos hirdetési árak már a múlt év elején elérték a félmillió forintot, most januárban 575 ezer forint a jellemző négyzetméterár a fővárosban, ami 15 százalékos éves drágulás. Noha ez is nagyon sok, már jóval mérsékeltebb áremelkedés, hiszen 2017 és 2018 között, valamint 2018 és 2019 között a húsz százalékot is meghaladta a panelek drágulása.

– Nem beszélhetünk általános csökkenésről, ugyanakkor vannak már olyan helyszínek, ahol stagnálnak vagy minimálisan csökkennek az árak – mondta lapunknak Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezeken a helyszíneken jellemzően megugrott a kínálat. – Az árakat alapvetően a kínálat befolyásolja. A kevesebb vevő miatti lassuló piac pedig azzal jár együtt, hogy a paneleket sem olyan könnyű eladni, mint korábban, ami az árakra is hatással lesz – jelezte a szakértő.

Lakótelepre ötvenmillióért

Akármilyen döbbenetesnek tűnik, a panellakások körében is megjelentek az ötvenmillió forint körüli árak. Tavaly a Duna House segítségével eladott panelek közül 51 millió forintért cserélt gazdát a legdrágább, 80 négyzetméteres angyalföldi ingatlan. A kisebb alapterületű lakások fajlagos ára a legmagasabb: Angyalföldön ezeknél már tavaly is 700-800 ezer forintot tett ki a négyzetméterár, ami a vidéki átlagérték több mint duplája. Érdekes, hogy az Ingatlan.com-on az eladók visszajelzései alapján nem budapesti, hanem egy Balaton-parti panel kelt el a legtöbbért: a siófoki, 63 négyzetméteres ingatlant 51 millióért hirdette előző tulajdonosa, majd alku nélkül ennyiért is tudta értékesíteni – ez 800 ezer forintot meghaladó négyzetméterárat jelent.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.