Négy bank ment csődbe az elmúlt év során az Egyesült Államokban

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 06. 12:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy banknak kellett beszüntetni a működést 2019-ben az Egyesült Államokban: az amerikai állami betétbiztosítási alap (FDIC) honlapján az szerepel, hogy tavaly májusban egy, októberben kettő, novemberben pedig ismét egy bank húzta le a rolót. Az Egyesült Államokban 2018-ban egyetlen bank sem ment tönkre, három éve viszont nyolc, 2016-ban öt, 2015-ben ugyancsak nyolc, 2014-ben még tizennyolc, egy évvel korábban pedig huszonnégy banknak kellett végleg bezárnia.

A 2007 óta bezárt pénzintézetek száma csaknem elérte a félezret az USA-ban: a csődhullám tíz éve, a válságot követően tetőzött, 2009-ben 140, majd 2010-ben 157 bank szüntette be a működést. Az utóbbi évek számai ezekhez képest elhanyagolhatók, azt lehet mondani, hogy az amerikai bankszektor konszolidálódott. Ez jócskán javítja a stabilitást nemcsak Amerikában, hanem világszerte is, hisz a 2008-as válság leginkább az amerikai bankok könnyelmű ingatlanhitelezésének, illetve a rossz hitelek értékpapírosításának volt köszönhető.

Azt, hogy ma már egészséges az amerikai bankszektor, az is mutatja, hogy a szektor nyeresége a tavalyi harmadik negyedévben összesen 57,4 mil­liárd dollár volt. Az amerikai bankok lényegesen könnyebb helyzetben vannak, mint európai társaik, miután Amerikában a jegybanki alapkamat magasabb, mint másfél százalék, míg Euró­pában nulla, illetve negatív a szint.

A Lehman Brothers 2008-ban húzta le a rolót
Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.