„Órát építek, ez nem szerelőüzem”

Tank sem teheti tönkre, zölden világít és egyedi – ez az első sorozatgyártott magyar óra egyik modellje, ám ezenkívül még legalább húszféle típus létezik. Tavaly már hatszáz darabot adott el a saját fejlesztésű órákból Mezei István tervező, az Evolvens képzőművész végzettségű vezetője, aki folyamatosan új óraterveken töri a fejét.

Pataki Tamás
2020. 01. 30. 14:33
null
A módosított szerkezeten kívül minden saját fejlesztés – árulja el Mezei István Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Evolvens – ez egy mechanikai szakkifejezés, amely a fogaskerekekhez köthető. Persze az evolúciót is eszünkbe juttatja, és mivel így hívják az első szériagyártású magyar karórát, azt is mondhatnánk, hogy egy igazi nomen est omen márkanév. De legalább háromévnyi kísérletezés, tervezés és megannyi kudarc kellett ahhoz, hogy az Evolvens 2016-ben debütáljon a piacon. Kevesen jósoltak akkor sikert a képzőművész végzettségű Mezei Istvánnak, hisz ilyet még senki nem kísérelt meg előtte Magyarországon.

– Órát építek, ez nem szerelőüzem – kezdi beszélgetésünket Mezei István, az első szériagyártású magyar óra kitalálója, tervezője. És valóban nem szerelő­üzembe, hanem inkább egy műterembe látogattunk el. Az Evolvens ugyanis nem előregyártott elemekből készül, a karórákat a számlaptól kezdve a tokig Mezei István tervezi, és az összes alkatrészt Magyarországon gyártatja. Kivéve az óra szívét, a szerkezetét, de ettől még egyáltalán nem kell idegenszívűnek tekintenünk az Evolvenst.

A legelső vásárlója egy amerikai férfi volt, aki elhunyt magyar feleségére valami sajátosan magyar tárggyal akart emlékezni, utána Ausztráliából is jelentkezett vevő, tehát kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az Evolvens először lett világhírű, és csak utána vált népszerűvé itthon. Az első évben húsz-harminc karóra talált gazdára, viszont három év elteltével legalább hatszáz egyedi órát adtak el, és a karácsonyi időszak ismét meglendítette a cég forgalmát. Korábban az Örs vezér tér mellett volt az óraműhelyük, tavaly decemberben viszont az Andrássy útra költöztek, ahol irodát nyitottak. A helyszínváltás több mint szimbolikus.

– Sokan szegezik nekem a kérdést, hogy akkor ez magyar óra-e vagy sem? A módosított szerkezeten kívül minden saját fejlesztés. Ezek automata órák, amelyek a kéz, a csukló mozgására húzódnak fel. Japán szerkezet van bennük, de azt érdemes tudni, hogy csak az olyan luxusmárkák, mint a Rolex vagy a ­Patek Philippe gyárt saját szerkezetet, és azok több millió forintba kerülnek. A többi európai óramárka is kész szerkezeteket használ, svájciakat vagy japánokat, viszont mi ezeken utólag is változtatunk – magyarázza Mezei István, miközben különböző modelleket mutat meg nekünk.

A módosított szerkezeten kívül minden saját fejlesztés – árulja el Mezei István
Fotó: Bach Máté

A műhelyben éppen egy újfajta, katonai karórát szerelnek össze. A számlapot még nem fedi üveg, de igyekeznek, mert pár óra múlva jön érte a vevő. Igazán acélos megjelenésű darab és jóval súlyosabb az átlagos karóráknál. A mutatóira világító tríciumcsöveket helyeznek, hogy húsz éven keresztül a sötétben is látni lehessen halványan – a sugárzástól nem kell tartani, mivel ártalmatlan. A katonai karórát eredetileg egy magyar katona kérésére tervezte Mezei István, és lényegében az volt a fő szempontja, hogy sebezhetetlen legyen, tehát akár egy bevetésen is lehessen hordani. A szerkezete elvben elbírná egy tank súlyát is, ha az végigmenne rajta, és bár ez eszükbe jutott, még nem volt idejük a gyakorlatban is kipróbálni.

Mindenesetre a military szériából Arnold Schwarzenegger is kapott egyet ajándékba, amikor Budapesten forgatott – Kalifornia volt kormányzója hivatalos levélben köszönte meg Mezei Istvánnak a karórát. Sőt, Putyin orosz elnöknek is készült volna egy, aki a magyarországi cselgáncs-világbajnokság idején volt hazánkban. Sajnos az akkori csúszás miatt már nem maradt idő a biztonsági átvilágításra, így végül hozzá nem jutott el az óra. Jelenleg több mint húsz modell közül választhat a vásárló, de ízlése szerint akár egy teljesen újat is összeállíthat.

– Sok kiadásunk volt mostanában, gépeket, alkatrészeket vettünk, ez nem volt arányos a bevételünkkel, ezért azt is fontolgattam, hogy abbahagyom, de a december helyretette a dolgokat. Úgy látom, hogy a vásárlók egyre nyitottabbak arra, hogy ne tömegterméket vegyenek, és a veterán órakedvelők között is népszerű lett az Evolvens. A legtöbb vásárlónknak nem ez az első órája, a kezdetekhez képest ma már ve­vőink 95 százaléka magyar, aminek nagyon örülök, hisz azt jelzi, hogy elfogadták az órát. Különben is, a karóra ma már nemcsak az időt jelzi, hanem egy üzenetet hordoz, amit a karodon hordasz. Inkább magunkról árul el valamit – mondta Mezei István.

Ha megvan minden alkatrészük, általában három-négy nap készítenek el egy órát, a versenyképességüknek pedig az ad lendületet, hogy míg a tömegtermékeknél nem álmodhatunk meg kedvünkre való karórát, aki betér az irodájukba, megegyezhet egy új modell összeállításáról is.

– Örömet szerez a szabad alkotás, rengeteg óratervem van, ezek közül sok a futurisztikus, eddig még soha nem létezett formájú és kivitelezésű, csak még a technikai megvalósítását kell kitalálnom. Üzeneteket próbálok átültetni a karórákba, lelket adni nekik, mindig egy új fejlesztésen jár a fejem – mesél jövőbeli terveiről Mezei István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.