időjárás 2°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Gulyás Gergely: A nyugdíjasoknak tett ígéretünket teljesítettük, és a bérek is az infláció felett nőttek

Rekordévet zárt tavaly a turizmus

Thurzó Katalin
2020.01.06. 07:32
Rekordévet zárt tavaly a turizmus

Nagyban hozzájárult a turizmus rekorderedményeihez az, hogy hazánk biztonságos úti célnak számít. Ezzel együtt a magyarok is egyre többet költenek belföldi utazásra.

Ugyan a teljes 2019-es esztendő turisztikai mutatószámai februárban válnak ismertté, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint az előző évben történt beruházások, a kiemelkedő ágazati bevételnövekedés, a tovább bővülő vendégforgalom és a digitalizáció soha nem látott magasságokba emelte az ágazatot. Ebben jelentős szerepe van annak is, hogy hazánk biztonságos ország, ezzel együtt rengeteg vendéget vonzanak az elmúlt években végrehajtott fejlesztések Budapesten, amely a legnépszerűbb európai úti cél volt 2019-ben, továbbá az újonnan induló légi járatok is vendégvonzók. Az is szembetűnő, hogy a magyar családok a korábbiaknál jóval többet tudnak belföldi utazásra költeni, amiben a Szép-kártyának is komoly szerepe van. – A cél az, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, ennek érdekében folytatódnak a fejlesztések, a versenyképességet pedig 2020-tól naprakész szálláshelyi forgalmi adatok és áfacsökkentés segíti – hívta fel a figyelmet az ügynökség.

Az újonnan induló légi járatok is vonzották a vendégeket
Fotó: Bach Máté

Felidézik: a 2010 óta töretlenül fejlődő ágazatban az elmúlt évben mintegy ezer, minőséget emelő és élménykínálatot bővítő fejlesztés zajlott országszerte, amelyek nagy része év végéig be is fejeződött. 2019-ben elkezdődött 750 szálláshely felújítása és fejlesztése, a strandfejlesztési program folytatásaként megújult 43 szabadstrand, az élményparkok fejlesztésének részeként átadták Magyarország első fix telepítésű hullámvasútját, és nagy lépés történt a hosszú távú versenyképességet biztosító digitalizáció irányába – sorolta az MTÜ. Az idén indult Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz a szállodákat és panziókat követően decemberben a magán- és egyéb szálláshelyek is csatlakoztak, így már a teljes szektorról naponta érkező hiteles statisztikai adatok segítik a marketinget.

Közölték: a kormány rendkívül fontosnak tartja a turizmusban működő vállalkozások, kkv-k versenyképességét, ennek érdekében döntött arról, hogy a vendéglátás áfája után csökkenti a szállásszolgáltatás adóterheit is. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány a szálláshelyek áfáját 18 százalékról öt százalékra mérsékelte az idei évtől, ez a lépés 23 mil­liárd forintot hagy a vállalkozásoknál. Az áfacsökkentés és a digitális adatszolgáltatás pedig amellett, hogy fehéríti az ágazatot, hosszú távon garantálja a turizmus versenyképességét és hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat növekedése a következő években is folytatódjon – állapították meg. Ehhez idén újabb szálláshelyek és strandok újulnak meg, elkezdődik a balatoni és a dunai hajók, illetve a balatoni vízi csúszdák fejlesztése, befejeződik számos kulturális és aktív turisztikai beruházás, ezenkívül házigazdái leszünk újabb nagy nemzetközi rendezvényeknek, és Magyarország részt vesz a dubaji világkiállításon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.