Állami segítségre vár a víziközmű-ágazat

Magyar Nemzet
2020. 02. 01. 9:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyezteti a biztonságos ivóvíz- és szennyvízellátást több önkormányzati fenntartású cég csődközeli helyzete a víziközmű-ágazatban. A szektorban működő cégek egy részének csődközeli helyzete mellett az alkalmazottak rossz bérhelyzetére is felhívta a figyelmet a független, több szakszervezetet tömörítő Országos Víziközmű Ágazati Szövetség (OVÁK).

A képviseletek petícióban fordultak a kormányhoz egy minden területet érintő fejlesztési csomag kidolgozásáért, amelyet tegnap adtak át a Miniszterelnökség képviselőjének – közölte a távirati iroda. Kecskés Károly, az OVÁK koordinációs szóvivője kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök közreműködését kérik abban, hogy a kormány lehetőségeihez mérten tárgyaljon olyan fejlesztési csomagról, amely megoldást jelentene az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-szolgáltatók működési nehéz­ségeinek megoldására, a szükséges és jelentős béremelésre, a munkaerő megtartására, valamint a szolgáltatások biztonságos üzemeltetési feltételeinek hosszú távú garantálására.

A szövetség szerint a közművezeték-adó azonnali felfüggesztése, valamint a változatlan fogyasztói ár mellett az áfa mértékének azonnali csökkentése érdemi előrelépést tenne lehetővé az ágazatban elmaradt bérfejlesztések terén, és segítené a hálózati rekonstrukciókat is. A közművezeték-adó felfüggesztése 14 milliárd forint, míg az áfakulcs 18 százalékra mérséklése 23 milliárd forint többletet jelenthetne. Kecskés Károly kiemelte, hogy az ágazatot sújtja a munkaerő elöregedése, amelyet a bérrendezés elmaradása okoz. A felmérések szerint 2022-re tíz százalékkal, míg 2027-re 25 százalékkal kevesebben dolgoznak majd az ágazatban a szolgáltatás fenntartásához szükséges létszámnál. Kecskés jelentős problémának nevezte a vízvezeték-hálózat és a víziközművek állapotát, amelyek a forrás­hiány miatt szintén elöregedtek.

Az ágazat problémáival kapcsolatban a képviselet tisztségviselője felidézte: 2012-ben befagyasztották a víz- és csatornadíjat, majd 2013-ban tíz százalékkal csökkentették a fizetnivalókat, aminek következtében a bevételek a 2009-es szintre estek vissza, míg a költségek jelenleg 2020-as áron vannak. Ezzel szemben az elmúlt tíz évben a víziközműveknél jelentősen emelkedtek a bérek, az anyagdíjak és az energiadíjak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.