Ingatlanügyletre szakosodott a legtöbb hazai offshore cég

Erős visszaesés látszik az offshore tulajdonosi körhöz köthető hazai cégek számában, a tendencia biztató, ám továbbra is sok lehetősége van a rejtőzködni vágyó tulajdonosoknak.

Magyar Nemzet
2020. 02. 04. 15:27
Tourists walk on a beach in Cancun
Belize népszerű helyszín a tulajdonosi viszonyok elfedésére Fotó: Victor Ruiz Garcia Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős visszaesés látszik az offshore tulajdonosi körhöz köthető hazai cégek számában, a tendencia biztató, ám továbbra is sok lehetősége van a rejtőzködni vágyó tulajdonosoknak. – Az adóparadicsomokhoz köthető hazai cégek valamikor a 2000-es évek elején kezdtek elszaporodni, amikor az adók optimalizálása és a tulajdonosi viszonyok elfedése egyre csábítóbb lehetőségként csillogott a vállalkozók eszközparkjában – mutatott rá Pertics Richárd, az Opten céginformá­ciós szolgáltató elemzője. Önmagában az off­shore tulajdonosi háttér nem jelent illegális tevékenységet, sok esetben azonban ezt nehéz tényleges gazdasági folyamatokkal indokolni.

Az egzotikus országokhoz köthető cégek számának növekedése 2005 és 2009 között volt igazán látványos, amikor megháromszorozódott az adóparadicsomokba igyekvő vállalkozások száma. A jelenségre felfigyelt az adóhatóság, a jogalkotók és az üzleti partnerek is. Így néhány év stagnálás után csökkenni kezdett ez a fajta adóoptimalizálás és rejtőzködési gyakorlat. Jelenleg mintegy 3300 cég működik Magyarországon, amelyek közvetlen tulajdonosai között offshore-jellegű országokat találunk. A közzétett közvetett tulajdonosi viszonyokat vizsgálva már ötezernél több hazai vállalkozás azonosítható adóparadicsomba bejegyzett tulajdonossal.

Belize népszerű helyszín a tulajdonosi viszonyok elfedésére
Fotó: Reuters

A tíz legnépszerűbb adóparadicsomban található az offshore cégek 90 százaléka, különösen Seychelles, Panama, Belize és a Marshall-szigetek képvisel nagy arányt. – A földrajzi távolság és e területek lakossága finoman szólva is igen kérdésessé teszi az olyan erős gazdasági kapcsolatot, mint amelyre az ide köthető hazai cégszám következtetni enged – fogalmazott az Opten elemzője. A hazai offshore cégek 36 százalékának fő tevékenysége az ingatlanügyletek, de sok a kereskedelemmel és a tanácsadással foglalkozó vállalkozás is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.