Átmeneti megoldást kínálhatnának a bérlakások

Hosszú távon a fiatalok saját otthonban képzelik el az életüket, de rövid és közép távon sokan közülük inkább megfizethető albérletben élnének.

2020. 03. 13. 9:30
null
Újabb lépés segíthetné a családalapítást Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hosszú távon a magyar fiatalok saját otthonban képzelik el az életüket, de rövid és közép távon, átmeneti időszakra sokan közülük inkább megfizethető és minőségi albérletben élnének – így összegezte Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetője a bérlakásprogramot vizsgáló felmérésük eredményeit. Mint lapunk megkeresésére kifejtette, főként az érintett korosztály, azaz a 18 és 35 év közöttiek által kitöltött kérdőívük válaszai arra is rámutattak, hogy a piaci­nál olcsóbb, megfizethető bérlakások a családalapítást is segítenék, főként, ha bizonyos gyerekszám fölött tulajdonszerzést is lehetővé tenne a rendszer. Azzal, hogy ez ösztönözné a gyermekvállalást, a válaszadók 93 százaléka értett egyet.

– Főleg a 18–25 éves korosztálynál látszik az, hogy ők még nem feltétlenül szeretnének elköteleződni. Éppen ezért nem tudnak élni a családtámogatásokkal, például az önerőként is felhasználható babaváró hitellel, viszont adott esetben törlesztőrészletet, vagy reális bérleti díjat ki tudnának fizetni, mert sokan közülük dolgoznak. A jelenlegi, rendkívül magas pia­ci bérleti díjak mellett azonban nem tudnak félretenni – mutatott rá Párdi Zsófia. A felmérés főbb megállapításait már lapunkban is ismertettük, az azóta összegzett további válaszokból viszont más is kiderült. Például az, hogy csak minden tizedik válaszadó szeretne öt- vagy többemeletes bérházban élni, 45 százalékuk inkább egy-kétemeletes, kertvárosias környezetben tudná ezt elképzelni.

Újabb lépés segíthetné a családalapítást
Fotó: Havran Zoltán

Párdi Zsófia hangsúlyozta, a TLE – amely osztrák mintára múlt év végén állt elő bérlakásprogramra szóló javaslatával – azzal számol, hogy a kormány adókedvezményekkel, albérletfizetést támogató kafetériával és olcsó hitelekkel állhatna egy ilyen rendszer mögé. Hasonló elvek alapján dolgozott ki programjavaslatot a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére összeülő, kormányzati és piaci szereplőket tömörítő Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület is.

– Kormányzati részről is látok most már nyitottságot valamifajta bérlakásprogramra, nemrég Varga Mihály pénzügyminiszter is pedzegette ezt a fiatalok és a munkavállalók szempontjából – jelezte Párdi Zsófia, hozzátéve, hogy a Budapest Fejlesztési Központtal és a jegybankkal maguk is egyeztettek a témában, jelenleg az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesülettel vizsgálják a megvalósíthatóság finanszírozási modelljeit. Szerinte a továbblépéshez fontos lenne akár állami szerepvállalással egy reprezentatív kutatás, amely valós képet adhatna arról, valóban szükség van-e állami bérlakásrendszer kiépítésére Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.