Rövidebb nyitva tartásról döntöttek vidéken

Egyre nehezebben tartja magát az eddig kiegyensúlyozott élelmiszer-ellátási lánc itthon, de főként a bolti munkavállalókat viseli meg, hogy az elszabadult fogyasztás hetek óta nyomás alatt tartja a rendszert. Szűkül az áruválaszték, fogynak a termékek és fáradnak a dolgozók, miközben a termelésre kész gyártókat, a kereskedőket a logisztika is próbára teszi. Növekvő aggodalom, hogy a járvány terjedésében a naponta tömegesen felkeresett bevásárlóhelyek gócpontot jelenthetnek. A Coop üzletláncnál a nyitva tartási idő rövidítése mellett döntöttek – tudta meg a Magyar Nemzet.

2020. 03. 19. 14:31
null
Az apróbb boltok számára kihívás a kötelező béremelés, öldöklő verseny alakult ki a dolgozókért Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napirendre került a nyitva tartás kérdése az élelmiszer-kereskedelemben is, ami mutatja, hogy egyre feszültebb állapotok uralkodnak a járványveszélyben nem csituló erős lakossági bevásárlások időszakában. A Coop vidéki bolthálózatában már van olyan élelmiszerüzlet, amelynek vezetője úgy döntött, hogy naponta két órára bezárja a boltot, a délutáni műszak előtt. Ez idő alatt rendezni tudják a polcokat és a munkavállalók is hozzájuthatnak a pihenéshez, több figyelmük marad egészségük megőrzésére. Így kezelik az újra és újra felerősödő vásárlási hullámokat, ami miatt az országban már többször megborult a kiegyensúlyozott áruválaszték – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Zs. Szőke Zoltán., aki szerint időszerű lépni ebben a helyzetben.

Tartós választékhiány

A kisebb településeken, nagyobb városokban több mint 2500 boltot képviselő Áfeosz-Coop Szövetség elnöke vázolta: noha a kellő mennyiségű hazai árutömegből folyamatos a készletek pótlása, a február vége óta többször előforduló, rendszeressé vált rohamok már több termék esetén okoznak tartós választékhiányt.

Holott az elnök szavai szerint a legtöbb esetben a nyersanyag is rendelkezésre áll a hazai piacon, de az import és például a csomagolóanyag-szállítmányok elmaradásával egyes termékek nem tudnak olyan gyorsan visszakerülni a polcokra, ahogy a kereslet elvárja. Zs. Szőke Zoltán szerint az elkövetkező időkben ugyan meg kell szokni az alapkínálatban is a választék szűkülését, idővel alkalmazkodik az ellátási lánc, vagyis a járvány elleni védekezés mostani szakaszában nem ez a legfőbb aggodalom.

Tömegek a gócpontokon

– A legnagyobb probléma az, hogy általánosan elmondható: a munkavállalók napról napra nehezebben viselik a hetek óta emberfeletti erőfeszítéseket igénylő többletmunkát, de főleg a vírushelyzet miatti kockázatos helyzeteket a tömeges időszakokban, amire ráadásul nem mindenki figyel oda. – Naponta a több mázsás súlyok mozgatása, a pihenés nélküli hajsza kimerítette őket, hetek óta ugyanazok a pénztárosok, eladók, árufeltöltők vidéken naponta több száz, a nagy láncoknál több ezer emberrel kerülnek közvetlen kapcsolatba. Olyan helyzetekben, amikor képtelenség betartani az elővigyázatosság szabályait – mondta az elnök, aki szerint a mindent felülíró közös érdek az ésszerű fellépés ebben a helyzetben, és a kereskedelmi dolgozók megbecsülését óvintézkedésekkel is ki kell fejezni.

Egyműszakos munkarendben

– Tarthatatlan lesz a túlfogyasztás. Míg korábban a fővárosban és a külföldi nagy láncoknál fordult elő átmeneti áruhiány, ma már vidéken is van rá példa. A hónap közepe óta sem csökkent a forgalom, már nemcsak a tartós, hanem a friss árukat, húsokat, tejtermékeket is többszörös mennyiségben vásárolják fel az emberek – vázolta a Coop elnöke, aki szerint a kiszolgálásban létfontosságú szerepet játszó munkavállalóknak a járványügyi helyzettel együtt már sok a mostani terhelés, holott nap mint nap alapvető a munkájuk, különösen ebben a helyzetben. Ezért szerinte az élelmiszerboltok nyitvatartási idejének megváltoztatása normalizálná a helyzetet, amiről egyébként a kereskedő maga dönthet, csak 3 nappal előtte jeleznie kell azt a helyi jegyzőnek.

Zs. Szőke Zoltán szerint a teljes szektorban szükség lehet ésszerű megoldásokra a továbbiakban, hogy változatlanul stabil maradjon az ellátási lánc, ehhez a vásárlóknak is alkalmazkodniuk kell. – Olyan lépések kellenek, amelyek érezhetően enyhítik a boltokra nehezedő nyomást, amit a véges munkerőkapacitás, a meglévő állomány kimerülése és veszélyeztetettsége, a megszokottól eltérő fogyasztási szokások fokoznak. Rövidített nyitva tartással, a boltok egyműszakos munkarend szerinti működtetésével a járványszempontokat is jobban érvényesíteni lehet – jegyezte meg a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.