Amikor Soros Györgyöt elítélték

A Soros György befektetési, spekulációs ügyleteit bemutató sorozatunkban a két legismertebb ügylet, az angol font elleni spekuláció, illetve az ázsiai valuták dominószerű összedöntése után most egy jóval korábbi, francia belpolitikai szálakkal rendelkező ügyletet járunk körül.

Magyar Nemzet
2020. 04. 10. 15:49
Billionaire hedge fund manager George Soros speaks during a discussion at the Clinton Global Initiative's annual meeting in New York
USA-CLINTON GLOBAL INITIATIVE/ Fotó: Brendan McDermid Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt a konkrét akciót megnézzük, célszerű áttekinteni Franciaország helyzetét a második világháború utáni évtizedekben. Az ország náci uralom utáni felszabadítása után megerősödtek a kommunisták, többször reális veszéllyé is vált hatalomra kerülésük vagy legalábbis az abban való erős részvétel. Ez nem kis fejfájást okozott a nyugati hatalmaknak, természetesen mindenáron meg kellett ezt akadályozniuk, ennek egyik érdekes epizódja, hogy 1947-ben az akkor még romokban heverő, elszegényedett ország elsőként kapott IMF-hitelt.

Később nagy gazdasági fellendülésen ment át az ország, de a baloldal a többi sikeres nyugat-európai országhoz képest sokkal radikálisabb volt, programjában sok, a kommunistákéra emlékeztető elem maradt. Ez a helyzet még a 80-as évekre is fennmaradt, amikor 1981-ben több mint 20 év után a szocialisták alakítottak kormányt, ekkor lett elnök Francois Mitterand. Osztályharcos programot hirdettek, ebből azonban nem sok valósult meg, lényegében kimerült néhány cég államosításában. Azonban épp itt jön az érdekesség: államosították a Société Générale-t, az egyik legnagyobb bankot.

1986-ban azonban a szocialisták elvesztették többségüket a Nemzetgyűlésben, így együtt kellett működniük a jobboldallal. Ennek jegyében a későbbi elnök, Jacques Chirac lett a miniszterelnök, azzal a feltétellel, hogy Chiracnak csak a belpolitikába lehet beleszólása, míg Mitterrand feladata a külügy és a hadügy kézbentartása volt. Ezzel Mitterrand célja az volt, hogy a miniszterelnök hatalmát gyengítse.

A Chirac vezette jobboldali kormány teljesen új alapokon nyugvó gazdasági rendszert szeretett volna létrehozni, ennek keretein belül reprivatizálni akarta mindazt, amit a szocialisták 1981 és 1983 között államosítottak. Egyik ilyen lépéseként privatizálta és bevezette a tőzsdére a Société Générale-t.

1988-ban újra szocialista kormány alakult, ekkor újra meg akarták szerezni a bankot, de már úgy, hogy nem kerül hivatalosan állami kézbe. Az akkori szocialista kormánnyal bizalmas viszonyban álló üzletember, Georges Péberau bennfentes információk alapján tervelte ki a bank részvényeinek nagyarányú felvásárlását. Ehhez szüksége volt szövetségesekre, Soros György is ekkor szerzett tudomást az akcióról.

Sorost ugyan nem győzte meg Péberau terve, de szeptember 19-én a Holland Antillákra és a Kajmán-szigetekre bejegyzett befektetési alapján, a Quantum Fund-on keresztül elkezdte felvásárolni három, akkoriban privatizált cég papírjait, plusz a Societé Générale részvényeit is. A bankfelvásárlási kísérlet október végén megbukott, de Soros nyeresége így is 2,28 millió dollár lett.

Az ügylet után vizsgálat indult, melynek során Sorost bennfentes kereskedéssel vádolták. A feljelentések alapján 1990-ben kezdődött el a jogi procedúra, melynek során 1993- ig 11 embert hallgattak ki. A nyomozás során kiderült, hogy Francois Mitterand közvetlen környezete segítette Soros tranzakcióit. Az ügybe pedig Pierre Bérégovoy pénzügyminiszter is belekeveredett, aki 1993-ban öngyilkosságot követett el. 2002-ben végül a bíróság Sorost elítélte bennfentes kereskedelemért. Ő fellebbezett majd a strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordult, ahol ügyvédje arra hivatkozott, hogy a francia jog nem volt egyértelmű ebben a kérdésben, így nem lehetne biztosan kijelenteni, hogy Soros tette bennfentes kereskedelemnek minősül-e. A strasbourgi bíróság héttagú tanácsa végül 4-3 arányban úgy ítélte meg, hogy Soros egyértelműen tudatában volt annak, hogy amit tesz, az kimerítheti a bennfentes kereskedelem fogalmát.

A sorozat első részét ITT, a másodikat ITT olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.