Hitelsegítség a gazdáknak

A kormány a duplájára emelte az Agrár Széchenyi kártyával elérhető szabad felhasználású hitelek maximális összegét. A gazdálkodók és az élelmiszeripar szereplői ráadásul mindehhez teljesen ingyen juthatnak hozzá – mondta el tegnap Nagy István. Az agrárminiszter szerint a válságba jutott ágazatok, így a sör- és pálinkafőzők, a bortermelők, a vadgazdálkodási szolgáltatók és a dísznövénykertészek pedig más gazdasági területekhez ­hasonlóan élhetnek a korábban bejelentett adó- és járulékkedvezményekkel.

2020. 04. 15. 6:05
Sárosi János
Az Orbán-terv megvédi a vidéki Magyarországot is Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenhitel enyhítheti a koronavírus-járvány okozta nehézségeket az élelmiszer-gazdaságban. Nagy István agrárminiszter az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: a szabad felhasználású, akár hároméves futamidejű Agrár Széchenyi kártya hitelt ingyenessé teszik a gazdálkodóknak, a tárca a kamat és kezességi díj teljes összege mellett a hitelek megkötéséhez és fenntartásához kapcsolódó költségeket is átvállalja a termelőktől. Az év végégig megkötött új szerződések esetén a felvehető maximális hitelkeretet a duplájára emelik, így

a mezőgazdaság, valamint az élelmiszeripar szereplői az eddigi százmillió forint helyett akár kétszázmillió forint szabadon felhasználható forráshoz juthatnak a konstrukció­nak köszönhetően.

– Már a legkisebb termelőknek is komoly pénzügyi segítséget jelenthet az Agrár Széchenyi kártya ingyenessé tétele és a hitelkeret megduplázása – fogalmazott a tárcavezető. Annak érdekében pedig, hogy minél többen olcsóbban és könnyen hitelhez jussanak, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kezességhez kapcsolódó költségvetési díjtámogatást a tárca 0,75 százalékra emeli.

Az Orbán-terv megvédi a vidéki Magyarországot is
Fotó: MTI/Balázs Attila

A miniszter tájékoztatása szerint

a kormány gazdaságvédelmi intézkedései mintegy háromszázezer gazdasági vállalkozás életét könnyítik meg.

Az év végéig elérhető hitelmoratórium, valamint az áfa-visszaigénylések felgyorsítása komoly segítséget nyújt a pénzügyi helyzet stabilizálásában. A termelők likviditását javítja az is, hogy a tárca előbbre hozta az agrártámogatások kifizetését, valamint számos könnyítés jelent meg a támogatási rendszerben és a Vidékfejlesztési program beruházásokat érintő eljárásaiban.

A koronavírus okozta válsághelyzet némely ágazatban már most erősen érezteti hatását. Elsősorban azon szektorok kerültek bajba, ahol minden piaci szereplő értékesítése, szolgáltatása közvetlenül kapcsolódik a lényegében szünetelő turizmushoz és vendéglátáshoz. Emiatt döntött úgy a kormány, hogy más gazdasági területekhez hasonlóan a bor- és szőlőtermelők, a dísznövénykertészek, valamint a sör- és pálinkafőzdék, illetve a vadgazdálkodási szolgáltatók jú­nius végéig mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalóknak pedig a járulékok közül csak a négyszázalékos egészségügyi hozzájárulást kell megfizetniük, ez az összeg azonban nem lehet magasabb 7710 forintnál.

Többek között a bortermelők is mentesülnek június végéig a munkabér utáni közterhek fizetése alól
Fotó: Havran Zoltán

A tárcavezető szerint az a legfontosabb, hogy

a megfelelő számú munkaerő mindenhol rendelkezésre álljon.

Különösen fontos ez azokban az ágazatokban, ahol az idénymunkának kiemelt szerepe van. Annak érdekében, hogy az érintett gazdaságok minél könnyebben megtalálják a szezonmunkásokat, a tárca Munkaszüret néven online álláskereső portált indított. A cél, hogy az átmenetileg vagy tartósan munka nélkül maradt emberek megélhetést találjanak a mezőgazdaságban.

A miniszter jelezte: az új koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy

a hazai élelmiszer-előállítás a magyar emberek ellátásának legfontosabb pillére.

Ezért Nagy István nemrég nyílt levélben kérte a kiskereskedelmi láncok vezetőit, hogy az áruk beszerzése során részesítsék előnyben a hazait, az önkormányzatokat pedig arra buzdította, hogy a járványvédelmi előírások betartása mellett nyissák meg a piacokat.

Az eddig megjelent intézkedés mellett számos további lehetséges eszköz van a minisztérium tarsolyában. A tárca által összeállított tervezetben vannak rövid távú válságkezelési intézkedések és a hosszabb távú, a gazdaság újraindítását célzó javaslatok is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.