Korlátlan állampapír-vásárlásba kezd a japán jegybank

További pénzt önt a piacra a távol-keleti szigetország jegybankja, amely már eddig is az élen járt a pénznyomtatásban. A piacok pozitívan fogadták a lépést.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 27. 20:54
A man walks past the Bank of Japan headquarters building in Tokyo
A man walks past the Bank of Japan headquarters building in Tokyo October 26, 2011. Bank of Japan Governor Masaaki Shirakawa said on Wednesday the central bank already buys huge amounts of government bonds compared with other central banks of advanced economies. Shirakawa offered few clues on whether the BOJ will consider easing policy at Thursday's rate review, only saying that the central bank's nine-member board will carefully examine the outlook for the economy and scrutinise the best way to achieve sustainable economic growth with price stability. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: BUSINESS) - GM1E7AQ0Z5S01 Fotó: Yuriko Nakao
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb gazdaságélénkítő intézkedésként bejelentette a Bankf of Japan, hogy kibővíti eszközvásárlási programját: korlátlanul vásárol államkötvényeket, a más jellegű megvásárolható értékpapírok mennyiségét pedig a négyszeresére növeli. A dolog érdekessége, hogy a jegybank már sok éve folytat eszközvásárlási programot, amelynek során az ország egyébként gigantikus államadósságának már több mint felét megvásárolta. A mostani döntés azt jelenti, hogy a fennmaradó részt is megveheti, sőt, ha nagy lesz a költségvetési hiány, végső soron azt is finanszírozhatja ekképpen, fedezetlen pénzből.

Talán nincs még egy ország, amelynek pénzügyi rendszere elbírná ezt, de a japán cégek és polgárok egyaránt igen fegyelmezettek, kerülik a túlköltekezést. Ha nem így lenne, ilyen mennyiségű fedezetlen pénz már hiperinflációt okozott volna, most viszont épp az a cél, hogy az infláció kissé növekedjen, a fogyasztás élénküljön.

Japánon kívül eddig csak egy ország, az Egyesült Államok jegybankja hirdetett a közelmúltban korlátlan eszközvásárlási programot, de ott a gyakorlatban a teljes államadósság jóval kisebb hányadát vették meg eddig. A korlátlan eszközvásárlás kockázatos program, hisz ha a rendkívüli pénzmennyiség egyszer csak túlzott inflációs hatást fejt ki, nem könnyű megfékezni. Azonban éppen ez a két erős gazdaság az, amelyik elbír egy ilyen programot, ezért nem valószínű, hogy más országok jegybankjai tömegesen követnék a példát.

Kérdés persze, hogy mennyiben segít ez a program egy olyan időszakban, amikor a fogyasztás, főleg a szolgáltatások igénybevétele akadályokba ütközik. Az értékpapírpiacok mindenesetre pozitívan reagáltak a bejelentésre: maga a japán Nikkei tőzsdeindex közel három százalékkal emelkedett, és az európai részvényindexek erősödése sem sokkal maradt el ettől. Az ilyen jellegű monetáris stimulus leginkább az értékpapírpiacoknak kedvez, hisz azok, akiktől a jegybank megveszi az állampapírokat, felszabaduló forrásaikkal más befektetési lehetőséget keresnek, és ezt gyakran a tőzsdén találják meg. Ennek rövidtávú haszna az, hogy a stabilizálódó, sőt emelkedő tőzsdei árak megnyugtatóan hatnak a pénzpiacokra, ami nem elhanyagolható a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.