Teljes az átalakulás az ingatlanpiacon

Nagy kérdés, hogy a rövidtávon megjelenő jelentős változások tartósak lesznek-e.

2020. 04. 22. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány hatásai szinte azonnal éreztették a kereskedelmi ingatlanok piacán – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján Nagy Tamás főosztályvezető. A jegybank elemzése szerint 2019, a rekordok éve volt az ingatlanpiacon, és ez év januárjáig, februárjáig minden rendben is volt a márciusi „éles törésig”. – Nagy a bizonytalanság a piacon, ami nem tesz jót a folyamatoknak – jegyezte meg Nagy Tamás, rámutatva, hogy a kereskedelmi ingatlanok piacán minden szegmensben jelentős változásokat okozott a vírus hazai megjelenése.

A turizmus szinte azonnali visszaesésével a szállodáknak rögtön csökkent, majd szinte lenullázódott a forgalma. A bevételkiesés miatt számos hotel bezárt, a fejlesztéseket későbbre tolták. A kiskereskedelemben a személyi mozgások korlátozása érdemi visszaesést hozott, a jegybank adatai szerint a megváltozott fogyasztói szokások következtében például a plázák forgalma 40–80 százalékkal esett. Ezek a folyamatok a bérleti díjak csökkenéséhez vagy újratárgyalásához, a nem szerződés szerinti teljesítésekhez vezettek. Az irodapiacon is nagy változást jelentett az alternatív munkavégzés, a home office tömegessé válása. Nagy Tamás jelezte, a nagy irodaházakban helyet bérlő cégek sok esetben már a veszélyhelyzet kihirdetését követő hetekben bérleti díjra szóló módosítási kérelemmel fordultak az épület fenntartójához. Változások zajlanak a logisztikai szegmensben is, noha a raktárhelyiségek, logisztikai ingatlanok az online kereskedés jelentős bővülésével az egyetlen olyan területet jelentik, ahol kedvező folyamatok is látszódnak.

– Nagy kérdés, hogy a rövidtávon megjelenő jelentős változások tartósak lesznek-e – jelezte Nagy Tamás, hozzátéve, hosszabb távon is várható, hogy a mostani új szokások megmaradnak a fogyasztásban, az alternatív munkavégzésben. A kereskedelmi ingatlanok piacára általánosan jellemző a csőben lévő fejlesztések halasztása, részben az építőipari anyagellátás akadozásai, részben a külföldi munkaerő távozása miatt. A főosztályvezető megjegyezte, a hosszútávú hatások bizonytalanok, a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület tagjai sem látnak igazán előre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.