Sok új lakás épült, de keveset terveznek

Eddig csak az új beruházások indulását befolyásolta kedvezőtlenül a járványhelyzet.

2020. 05. 06. 10:06
null
A fejlesztések a jó gazdasági kilátású régiókra koncentrálódnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi első negyedévhez viszonyítva harminc százalékkal több, 4775 lakás épült az év első három hónapjában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedés magyarázata részben az ötszázalékos lakásáfa meghosszabbítása lehet azon lakóingatlanoknál, amelyek már korábban rendelkeztek építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel. Ezeknél ugyanis nem szorított a tavaly december 31-i határidő, így nem volt gond, ha építésük és átadásuk áthúzódott erre az évre. Fontos szempont az érdemi bővülésben az is, hogy az átadott lakások befejezési munkálatait még szinte egyáltalán nem érintette a koronavírus-járvány.

Jelentősen csökkent azonban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma. Az első negyedévben 7032 lakás építése kapott csak zöld jelzést, ami 27 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. A tervezett lakásoknál a korábbinál is nagyobb olló látszik: míg Budapesten alig egy százalékkal csökkent a számuk, a megyeszékhelyeken felével, a községekben 36 százalékkal kevesebb lakást építenének. Így az engedélyek és bejelentések alapján a lakások több mint fele a fővárosban épülne. A csökkenés magyarázata a részben kivezetett ötszázalékos forgalmi adó, a beruházások tervezését, indulását pedig márciusban már a járvány terjedése is kedvezőtlenül befolyásolhatta.

Gazdasági válság esetén a kormányzatok keresik azokat az intézkedéseket, amelyekkel a gazdaságot ismét be tudják indítani, pótolni tudják a megszűnt munkahelyeket. Az építőipar, ezen belül a lakásépítés megfelelő eszköz lehet erre a célra is. A 2008-as gazdasági válság idején számos európai ország lakásépítési projekteket indított a gazdasági visszaesés ellensúlyozására – közölte lapunkkal a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. Szerintük a rozsdaövezeti beruházásokon kívül más lakásépítésekre is visszahozható lenne az ötszázalékos áfakulcs, ami segíthetne kitörni a recesszióból. – Az áfakedvezmény finomra hangolható olyan feltételekkel, hogy az valóban a kívánt célcsoporthoz (fiatal, gyermeket vállaló hazai családok) jusson el, ugyanakkor ösztönözze a kívánt építési mennyiséget – jelezte a társaság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.