Példa nélküli módon zuhan a karbonkibocsátás

A gazdaság lassulása miatt az energia iránti igény is mérséklődött, ami elsősorban a karbonintenzív energiahordozók felhasználásában mutatkozik meg. Emiatt a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése a valaha volt legnagyobb érték kétszerese is lehet az idén. Jelentősebb karbonkibocsátás-csökkenésre ezt megelőzően csak a nagy világválság alatt volt példa.

Somogy Orsolya
2020. 05. 06. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Az idei első negyedévben 3,8 százalékkal kevesebb energiára volt szükség világszerte, mint az előző esztendő azonos időszakában. Ennek oka a globális gazdasági tevékenység és a mobilitás drasztikus korlátozása a koronavírus-járvány nyomán. Ha a gazdaság lassan, hosszú hónapok alatt áll helyre, akkor az éves energiaszükséglet hat százalékkal lehet kevesebb, mint 2019-ben, erre pedig az elmúlt hetven évben nem volt példa – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentésében. A szervezet számításai szerint ha gyorsan sikerül újraindítani a gazdaságot, akkor a csökkenés négy százalék alatt maradhat.

Az energiaigény látványos csökkenése a szén-dioxid-kibocsátás bezuhanásához vezetett, éves szinten 8 százalékos csökkenést becsülnek most az IEA-nál. Ez azt jelenti, hogy az emisszió a 2010-es szintre térne vissza, ám jegyezzük meg: a globális felmelegedés szempontjából ez még semmi esetre sem megnyugtató, hiszen már az akkori érték is magas volt. A karbonintenzív energiahordozókat számbavéve, negyedéves összehasonlításban az derült ki, hogy a szén használatából származó karbonkibocsátás nyolc százalékkal csökkent, míg az olajé négy-öt, a földgázé pedig 2,3 százalékos mérséklődést eredményezett. Látható, hogy a szén-dioxid-emisszió csökkenése nagyobb az energiaigény mérséklődésénél, hiszen elsősorban a leginkább karbonintenzív energiatermelési módok használatát fogták vissza a gazdaságok. Az eredmény majdnem kétszer akkora, mint a második világháború vége óta az összes kibocsátáscsökkenés együttvéve: 2,6 gigatonna (Gt) a teljes évre vetítve.

Az 1945-ös adat 1,3 Gt volt, azóta pedig a legnagyobb mérséklődés is csak 0,4 Gt-t mutatott 2009-ben, a pénzügyi válságot követő évben. Az ezt megelőző nagyobb krízis az 1979-es olajválság volt, abban az évben még fél gigatonnával nőtt az emisszió, majd a következő három évben mérséklődött, de összesen csak 0,6 Gt-val. Jelentősebb karbonkibocsátás-csökkenésre csak a nagy világválság alatt volt példa: az 1929 és 1932 között regisztrált összesen 1,6 Gt mérséklődést a kilábalás éveiben gyorsan kompenzálták a gazdaságok.

Az idén várható mintegy 2,6 Gt-s csökkenéshez legnagyobb részben a szén, illetve az olaj (1,1 és 1 Gt) felhasználásának szűkülése járul hozzá. Várhatóan csak az Egyesült Államokban 0,6 Gt mérséklődést regisztrálhatnak majd, de ettől nem sokkal maradnak majd el a kínai és az európai uniós adatok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.