A cukorrépának sem tett jót a csapadékszegény időjárás. Kelemen Istvántól, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkárától megtudtuk: a száraz tavasz ellenére a gazdálkodók időben el tudták vetni a cukorrépát, a növények azonban a csapadékhiány miatt nem keltek ki mindenhol egyenletesen.
Aszály után
Az aszály a későbbiekben is megnehezítette a termelők dolgát, a károk felmérése a szakember szerint jelenleg is folyamatban van. – Ezzel együtt a mintegy 13,8 ezer hektárnyi cukorrépa-ültetvény jelenleg közepes minőségűnek mondható – mutatott rá Kelemen István. A hasznosított területben nem történt különösebb változás az elmúlt évhez képest, tavaly ugyanis a kaposvári gyár 13100 hektárra kötött szerződést a termelőkkel, további 300 hektáron pedig biorépát is vetettek a gazdák.

Fotó: MTI/Varga György
Árcsapda
Míg az év elején az árak alakulása bizakodásra adott okot az ágazat szereplőinek, az optimista hangulat mára szertefoszlott. – A cukor ára az év elején kismértékben emelkedett, majd az olajár bezuhanása után ismét csökkenni kezdett. Ennek oka, hogy az olajár csökkenése miatt a világexport körülbelül harminc százalékát adó Brazília több cukrot állít elő a cukornádból, mint etanolt – magyarázta a szövetség főtitkára. Egyes becslések szerint a dél-amerikai cukornagyhatalom ebben a szezonban akár 24 százalékkal is növelheti a termelését, ami a világpiaci folyamatokra is hatással lesz.
Az árakat emellett a koronavírus-járvány is tovább csökkentette. Az európai cukorrépa-termesztők szervezetének elemzése szerint a nyers cukor ára a világpiacon februárról márciusra több, mint harminc százalékkal zuhant, a fehér cukor értéke pedig ez idő alatt 20 százalékkal esett. A cukorhoz hasonlóan az etanol is veszített értékéből, az uniós piacon február közepétől március végéig 15 százalékos visszaesést mértek. Az uniós ágazati szakemberek attól tartanak, hogy a világpiaci áresés az EU-ban is éreztetni fogja hatását, ami azzal a kockázattal jár, hogy ismét nem lesz jövedelmező a cukorrépa-termesztés a közösségben.