Májusban 2,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyinál mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legfőbb szerepet.

Magyar Nemzet
2020. 06. 09. 9:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyinál mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

A múlt hónapban negyedik hónapja lassult a fogyasztói árak növekedési üteme a januári 4,7 százalékosról és az áprilisi 2,4 százalék után. Egy hónap alatt 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző két hónapban regisztrált 4,3 százalékról.

Az élelmiszerek ára 8,4 százalékkal nőtt tavaly májushoz mérve ezen belül a sertéshús 20,7 százalékkal, az idényáras élelmiszerek 19,1 százalékkal drágultak. A járműüzemanyagok ára 22,0 százalékkal csökkent. A dohányáruk ára 11,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért az előző havi 3,0 százalékkal szemben 2,6 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy éve.

Áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal nőtt, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek 5,1 százalékos áremelkedésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak, ezen belül az új személygépkocsik 1,9 százalékkal. A szolgáltatásokért 0,1 százalékkal többet, a ruházkodási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 3,9 százalékkal drágábbak lettek.

Jelentős volt az üzemanyagok áresése

– Májusban az infláció kismértékben lassult az előző hónaphoz képest és a várakozások alatt alakult. Az élelmiszerek drágulása továbbra is dinamikus, de némileg mérséklődött az előző hónaphoz képest – reagált az adatokra Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Jelezte: Az üzemanyagok áresése májusban is jelentős maradt, ez visszafogta az infláció értékét. Ennek köszönhetően már második hónapja a cél alatt és harmadik hónapja a célsávban tartózkodik az infláció. A forint bár továbbra is gyenge, de az elmúlt időszakban erősödött, ami szintén kismértékben fékezhette az inflációt. Az infláció jövőbeni alakulását nagyban befolyásolja majd az olajár változása, illetve a forint árfolyamának alakulása. A gazdaságok újraindulásával az olaj iránti kereslet ismét emelkedik, tehát az olaj ára a mélypontjáról felfelé indult. Meghatározó lesz, hogy mi az az új egyensúlyi szint, amelyen az olajár megáll. Ennek megfelelően mérsékelt olajár-emelkedés és stabil vagy kissé erősödő forint esetén az infláció a jegybanki célsáv közelében alakulhat – tette hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.