Örökös csúcson az ikonikus tőzsdeindex

Egészen hihetetlen, de a súlyos gazdasági válság körülményei közepette soha nem látott értéket ért el a több ezer komponensű amerikai tőzsdeindex, a Nasdaq Composite. Joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan lehetséges ez.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 10. 17:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rég nem látott munkanélküliség, erős gazdasági visszaesés, és mindeközben csúcsra járó tőzsdei árfolyamok: sok mindent láthattak már a befektetők a részvénypiacok több száz éves történetében, de ilyesmire még sosem volt példa.

Az amerikai tőzsdéken több fontos index van, a legnagyobb figyelem közülük az S&P–500-at övezi, mivel az az ötszáz legnagyobb, amerikai tőzsdén forgó vállalat részvényeit tartalmazza. Jelenlegi, 3200 pontos értékével mindössze 200 ponttal marad el korábbi, még a válság előtt elért csúcsától, miközben márciusban, a járvány okozta eladási pánik során 2200 pontig zuhant, így onnan már 45 százalékot emelkedett.

Korábban a harminc részvényt tömörítő Dow Jones index volt még igen fontos, jelentősége ma már azonban mérsékelt, ugyanakkor a Nasdaq Composite, amely a Nasdaqon forgó összes részvényt tartalmazza, második helyen áll a követett indexek között. Ez az, amely most elérte a kerek 10 ezer pontos értéket, egyben történelmi csúcsát, mégpedig a válság kellős közepén.

A Nasdaq fiatalabb piac, mint másik nagy amerikai társa, a New York-i Értéktőzsde, a 90-es években divatossá is vált az új cégek körében, így akkor a technológiai részvények döntően oda kerültek. Miután az ezredfordulón ezekben alakult ki tőzsdei mánia, a Nasdaq Composite értéke szaladt fel irreális magasságokba, ami akkor 5000 pont volt, majd onnan majdnem 1000 pontig esett vissza. Ma már nincs olyan technológiai túlsúly az indexben, mint akkor, vagyis sokkal egyenletesebb benne az iparágak megoszlása.

Mostani csúcsa így lényegében általános piaci tendenciát jelez, persze nem egyformán teljesítenek a szektorok: a válság által kifejezetten megviselt iparágak részvényei kevésbé szárnyalnak. Ezzel együtt nehezen érthető, miért ért el az index magasabb értéket, mint a válság előtt, miközben már akkor is túlértékeltnek találták.

Nos, a legfontosabb szempont az, hogy soha nem látott mennyiségű pénz áramlik a piacra. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed március óta több ezer milliárd dollárt bocsátott a gazdaságba rendkívüli eszközvásárlási programja során, ez a pénz pedig, a helyét keresve, nem kis részben a részvénypiacra áramlott. Nem elhanyagolható tényező, hogy sok befektető a túlzottan magasnak tűnő árak láttán short pozíciókat nyitott, vagyis esésre játszott, és nekik most nagy veszteségeik miatt zárniuk kell a pozíciókat, ez pedig erős vételi nyomást okoz. Végül az optimisták úgy érvelnek, hogy egy járvány okozta válságon hamar túljut a gazdaság, és rövidesen minden olyan lesz, mint előtte.

Hogy a fundamentumoktól, vagyis a cégek helyzetétől mennyire szakadtak el az árak, azt a második negyedéves eredmények közlésekor és a cégek által akkor kiadott előrejelzésekből fogjuk látni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.