Nincs megegyezés a postánál, felmérik a sztrájkigényt

Megemelt összeget ajánlott a vállalat, de nem közeledtek az álláspontok.

2020. 07. 20. 17:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ültek a Magyar Posta Zrt. és a szakszervezetek képviselői, hogy a munkavállalóknak nyújtandó juttatás mértékéről egyeztessenek. Ahogyan azt lapunk korábban ismertette: a szakszervezetek tízszázalékos bérfejlesztést szeretnének, a vállalat egyszeri kifizetést ajánl.

A posta menedzsmentje ismét megerősítette, hogy kizárólag egyszeri kifizetést tud felajánlani a dolgozóknak, azonban annak mértékét közel 600 millió forinttal emelte a korábbi ajánlathoz képest – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a társaság. Azok részesülnének ebben a juttatásban, akik már legalább öt éve a postánál dolgoznak. Az összeg a vállalatnál eltöltött idő arányában növekszik, több mint tízezer munkavállaló esetében eléri a 140 ezer forintot.

A cég felidézte, hogy emellett az összes postai dolgozó idén márciusban – a szakszervezetekkel történt megállapodást követően – már részesült egyszeri juttatásban. A teljes munkaidőben dolgozók bruttó 180 ezer forintot kaptak, amelynek egy részét áprilisban kifizette a munkáltató, az összeg másik részét pedig decemberben kapják meg a munkatársak.

A frontvonalban dolgozók helyzete a legrosszabb
Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

A szakszervezetek jelezték, hogy nem fogadják el a Magyar Posta ajánlatát, mert továbbra is az alapbérek fejlesztésében érdekeltek. A tárgyalások a héten folytatódnak.

Az álláspontok a megemelt összegű ajánlat ellenére nem közeledtek a Postás Szakszervezet megítélése szerint, amelynek a választmánya kedden adná meg a felhatalmazást a tárgyaló delegációnak a következő lépések megtételéhez. Ezen lépések egyike lehet elsősorban

az ajánlat hivatalos visszautasítása, illetve annak felmérése, hogy mekkora a munkabeszüntetés lehetőségének támogatottsága a dolgozók körében

– mondta lapunknak Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke, a vállalat felügyelőbizottságának tagja. Jelezte: igaz, hogy átlagban 10-12 százalékkal marad el a postások bére a nemzetgazdasági átlagtól, ám egyes foglalkoztatotti csoportok fizetése ennél jóval nagyobb mértékben. A legnehezebb helyzetben a „fronton dolgozók”, vagyis a kézbesítők, a küldeményfelvevők és a gépkocsivezetők vannak, az utóbbi munkakörben a legnagyobb a fluktuáció. Aki a postára kerül dolgozni, az a minimálbért kapja, amint megszerzi a megfelelő végzettséget, a garantált bérminimumot, amelyről nagyon nehéz elmozdulni – sokan a nyugdíj előtt is ennek közelében keresnek.

A bérfejlesztés szükségességében a vállalat egyetért a szakszervezetekkel, ám az egyszeri juttatásról szóló ajánlatát azzal indokolja, hogy jelenleg kifejezetten nehéz helyzetben van. Az egyébként is veszteséges céget a járvány kiemelten sújtotta, hiszen a forgalomcsökkenés mellett a dolgozók biztonságára összesen több mint egymilliárd forintot fordított. Amennyiben az Európai Bizottság soron kívül felülvizsgálná az állami támogatás 15 millió eurós plafonját, úgy a helyzet megoldódna, ám egyelőre erre nem látni esélyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.