Változatlanul népszerű a vállalkozások körében a támogatás

Tovább bővítette, immár negyedik alkalommal, a kormány a versenyképesség-növelő támogatás programjának keretösszegét. A legfeljebb 800 ezer eurós, vissza nem térítendő készpénzforrást hazai közepes és nagyvállalkozások a bevételek kiesésére és likviditási problémáik áthidalására igényelhetik, amennyiben vállalják a munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását.

Horváth Éva
2020. 07. 06. 9:26
RÁCZ József; SZIJJÁRTÓ Péter
Az egyik nyertes, a Magyar Gomba Kertész Kft. egyetlen dolgozótól sem vált meg a válság alatt Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlanul népszerű a hazai vállalkozások körében a gazdasági akcióterv versenyképesség-növelő támogatás programja, amelynek keretét a kormány a Magyar Közlönyben hétvégén megjelent határozatában 50 milliárd forinttal, immár 219,33 milliárd forintra emelte. A program keretében országosan eddig 806 magyar vállalat kötelezte el magát 377 mil­liárd forintnyi beruházás mellett, amelyekkel 143 618 munkahelyet védenek meg. Köztük a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., a BorsodChem Zrt., a Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Nyrt., a Balaton Bútor Kft. vagy éppen a Master Good Kft.

A kormányhatározat eredeti formában április 15-én éjszaka jelent meg azzal a céllal, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a vállalkozások likviditási helyzetének javításához versenyképesség-növelő támogatást biztosítsanak a központi költségvetésből. Erre a célra akkor 50 milliárd forintot szántak, a forrást Varga Mihály pénzügyminiszternek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bevonásával kellett biztosítania a Külgazdasági és Külügyminisztérium javára, azonnali határidővel.

Május 14-én éjszaka aztán újabb kormányhatározat debütált, amelyben megduplázták, immár 100 mil­liárd forintra kiegészítve a versenyképesség-növelő támogatás keretösszegét. Majd ­június 3-án további 69,33 mil­liárd forintot csoportosított át erre a célra, 169,33 milliárd forintra növelve az előirányzatot. Az elmúlt szombaton, azaz július 4-én megjelent kormányhatározat pedig – azonnali hatállyal – még tovább bővítette a 169,33 milliárd forintos keretet is: ez alkalommal harmincmilliárd forinttal. Emellett kilátásba helyezett további húszmilliárd forintot, a későbbi igények alakulásától függően, amely tartalmazza a lebonyolítás költségeit is. A többletforrások előteremtésének felelőse ez alkalommal is a pénzügyminiszter és a külgazdasági miniszter.

Az egyik nyertes, a Magyar Gomba Kertész Kft. egyetlen dolgozótól sem vált meg a válság alatt
Fotó: MTI/Komka Péter

Összességében a kormány tehát most már 219,33 milliárd vissza nem térítendő forrással támogatja a koronavírus-járvány által hátrányosan érintett hazai közép- és nagyvállalkozásokat a feldolgozóipari és üzleti szolgáltató szektorban. Az érintett cégek bevételkieséseik és likviditási problémáik leküzdése érdekében részesülhetnek ebből a támogatásból, amennyiben vállalják munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását. A beruházási értékhez kötött támogatás mértéke nem haladhatja meg a 800 ezer eurónak megfelelő forintösszeget (350 forintos euróval számolva 280 millió forint). A támogatás formáját tekintve vissza nem térítendő készpénztámogatás.

Legutóbb, múlt pénteken, a Magyar Gomba Kertész Kft. kötötte meg ünnepélyes keretek között a támogatási szerződését. Demjénben az egri borvidék és -kultúra fellegvárának számító Egri Korona Borház gombatermesztő vállalkozása a veszélyhelyzet idején egyetlen dolgozójától sem vált meg. Az 564 millió forintos beruházással olyan raktárépületet alakítanak majd ki, ahol a beszerezhető speciális gépek és berendezések segítségével olyan technológiát állítanak szolgálatba, amely a gombatermesztési kapacitásokat jelentős mértékben növeli. Ahogy a távirati iroda tudósítása szerint Rácz József, a Magyar Gomba Kertész Kft. ügyvezető igazgatója fogalmazott, a fejlesztés révén jó ­esélyeik vannak arra, hogy a legnagyobb német áruházláncok beszállítói lehetnek.

Csak Heves megyében egyébként eddig 28 vállalat kötelezte el magát a versenyképesség-növelő támogatási programban, 13,5 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházásokat, amelyhez a kormánytól 6,4 milliárd forint támogatásban részesülnek. A beruházásoknak köszönhetően négyezer munkahelyet mentenek meg a megyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.