A koronavírus-járvány terjedésének következményei miatt ismét egyre több nemzetközi és hazai szervezet hívja fel a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra és az élelmiszer-adományozás fontosságára. Közben a gazdasági nehézségek miatt egyre többen szorulnak segítségre. Az élelmiszerbankok és a karitatív szervezetek nem csak az arányaiban kevés adományozó és a sokszor nehéz elérhetőség miatt tudják csak kis részét megmenteni a kárba veszendő élelemnek. Sokan – a nehéz helyzetük ellenére is – bizalmatlanok például a minőség vagy a terméken található jelölések valódiságában.
Szigorú ellenőrzések
A bizalmatlanságra ugyanakkor nincs ok, emberi fogyasztásra alkalmatlan termék senkihez sem juthat el, a felelősség pedig az élelmiszer-adományozó szervezetekre hárul. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az éttermekben, üzletekben feleslegessé vált, de emberi fogyasztásra alkalmas, nem lejárt szavatosságú élelemért az azt átvevő szervezetek, vállalkozások a felelősek a továbbiakban. Az egységes európai uniós irányelv minden olyan tárolási, élelmiszer-biztonsági és jogi kötelezettséget megkövetel az átvevő és a továbbadományozó szervezettől is, amelyet például a kiskereskedelmi üzletektől. Ez azt jelenti, hogy
komoly bírságot, a működés beszüntetését kockáztatná az adományozó szervezet, ha trükközne, például már nem fogyasztható ételt juttatna a rászorulóknak.

MTI/Czeglédi Zsolt
Az adományok között gyorsan romlandó, akár étteremben feleslegessé váló alapanyagok, készételek is megtalálhatók, így különösen nagy felelősség hárul a szervezetekre. A nagy üzletláncok röviddel a lejárati idő előtt adják tovább a termékeket, így arról is gondoskodniuk kell az átvevőknek, hogy ne a fogyasztási időn túl jusson el az érintettekhez.
Ésszerű óvintézkedések
Az uniós irányelv egyébként rugalmasan alkalmazható. A szabályozás példaként említi, hogy amennyiben egy doboz joghurt egy-két darabjának csomagolása sérült, akkor sem kell kidobni a sérült termékekkel az ép darabokat, de gondoskodni kell a megfelelő higiéniás körülményekről. Egy másik példa szerint ha egy zacskó narancs egy-két darabja penészes, de kockázat nélkül el lehet távolítani ezeket a darabokat a csomagból, az épen maradt gyümölcsöket nem kell a szemetesbe dobni. Az élelmiszer akkor hozható forgalomba, ha az nem káros az egészségre és alkalmas az emberi fogyasztásra.