Elsőként érhetjük el a járvány előtti szintet a régióban

Változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország „BBB” szintű, befektetési ajánlású államadós-osztályzatát a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

2020. 08. 14. 22:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozatának augusztus 14.-re bejelentett felülvizsgálataiban a Fitch Ratings pénteken megerősítette Magyarország hosszú távú devizakibocsátó alapértelmezett minősítését (BBB) stabil kilátással.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő ugyancsak változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország „BBB” szintű, befektetési ajánlású államadós-osztályzatát. A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) – ha a gazdaságot nem érik a Covid-19-jáványhoz hasonló további sokkok – 2022 elejére, a legtöbb térségbeli országot megelőzve újból eléri a járvány előtti szintjét.

Várakozások szerint

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan 2020-ban is összesen hatszor – egyenként két-két alkalommal – veszi napirendre a magyar szuverén besorolásokat. Péntek este a Fitch Ratings és a Standard & Poor's vizsgálta a magyar államadósság-besorolását.

Javulás jövőre

A Fitch weboldalán olvasható: Magyarország „BBB” minősítése kiegyensúlyozza az erős strukturális mutatókat, a stabil bankrendszert, valamint a társaikhoz képest erősebb növekedési eredményeket a magas államadóssággal és az unortodox makrogazdasági politika múltjából eredő kockázatokkal szemben.

Míg a koronavírus-válság gazdasági hatása jelentősen rontja a költségvetési mutatókat,

a Fitch Magyarországon 2020 utáni javulásra számít a növekedéshez és a világjárvány utáni költségvetési konszolidációhoz való visszatérés tekintetében.

Részletezik: a trendnövekedést meghaladó éveket követően a Covid-19 világjárvány által okozott gazdasági konjunktúra-zavar a reál-GDP 2020-ra 5,9 százalékos csökkenését eredményezi – ebből például a turizmus, amely a GDP 10 százalékát teszi ki (beleértve a kapcsolódó tevékenységeket is), a legsúlyosabban érintett ágazatok közé tartozott.

Összességében a gazdaság 13,6 százalékkal zsugorodott 2020-ban. Mivel a rendkívül nyitott gazdaság (a folyó fizetési mérleg bevételeinek és kiáramlásainak átlaga) 2019-ben a GDP 95,2 százalékát tette ki, ami több mint kétszerese a jelenlegi „BBB” mediánnak), Magyarország külső keresletnek való kitettsége – különösen az EU-ból – viszonylag magas – állapítja meg a hitelminősítő.

A Fitch várakozásai szerint a reál-GDP növekedése 2021-ben 5,4 százalék, 2022-ben pedig 4,3 százalék lesz.

Részletes elemzésében a nemzetközi hitelminősítő azt is megjegyzi, hogy a magyarországi (állami és magán) beruházások kilátásai az előrejelzési időszakban viszonylag stabilnak tűnnek. A Fitch arra számít, hogy az autógyártó ágazat elektromos autóakkumulátorok és -járművek gyártására irányuló kapacitásának bővítése nagyrészt továbbra is jó úton halad, ami pozitív hatással lesz a potenciális növekedésre középtávon (mind a tőkebefektetések, mind a termelékenységi csatornák révén).

Változatlan stabil kilátással megerősítették a legnagyobb hitelminősítők Magyarország államadós-osztályzatát
Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A magyar jegybank (MNB) 2020 májusa óta 30 bázisponttal csökkentette a kamatokat, annak ellenére, hogy az infláció továbbra is magas. Ezenkívül áprilisban az MNB úgy határozott, hogy egy új egyhetes betéti eszközt vezet be, amelynek hozama az irányadó kamatláb mindkét oldalán egy „szimmetrikus” folyosón ingadozna. A Fitch véleménye szerint

ez a monetáris politika kiszámíthatóbb és átláthatóbb megközelítését tükrözi.

A Fitch előrejelzése szerint Magyarország költségvetési hiánya 2020-ra eléri a GDP 5,8 százalékát, 2021–22-ben pedig a GDP 3,4 százalékát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.