– Médiaszemélyiségként lett ismert, de talán már többen ismerik borászként. Miért váltott a borászatra?
Félelmetes hanyatlásba kezdett Németország
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.
– Médiaszemélyiségként lett ismert, de talán már többen ismerik borászként. Miért váltott a borászatra?
– Mindig kíváncsi természetű voltam. Pedagógusként ez a kíváncsiság vitt a média világába is, majd tíz év televíziózás, rádiózás után emiatt vetődött fel bennem, hogy kipróbálom a borászkodást. Alkonyi László újságíró barátom, unokatestvérem – aki szintén borász lett – vitt el először Etyekre, hogy segítséget kérjen a vállalkozása népszerűsítésében. Megdöbbentem, hogy Budaörstől, a lakóhelyemtől nem messze ilyen gyönyörű borvidék található. Borkóstolókon találkoztam a helyi borászokkal is, akik szintén nagy hatással voltak rám, fantasztikus embereket ismertem meg. A kilencvenes években én is vettem egy pincét itt, ahol először négy hordóval, felüdülésként, hobbiként kezdtem el ezt a tevékenységet.
– Hogyan jutott el a négyhordós termeléstől a Rókusfalvy Birtokig?
– A fordulat akkor következett be, amikor 1999-ben céget alapítottam. Kezdtem komolyan venni a borászkodást, azt hittem, tudok bort készíteni. Ám ahogyan egyre jobban belemélyedtem, egyre inkább észrevettem, hogy milyen keveset tudok erről. Nagyobb alázattal kezdtem el közelíteni ehhez a hivatáshoz, sok borkóstolóra jártam, az lett a célom, hogy jobban megismerjem ezt a szakmát. Rájöttem, hogy ehhez meg kell ismernem a természetet is, jó szőlőt is kell termelnem, meg kell ismernem a technológia legjobb eszközeit és rejtelmeit, hogy szebb borokat készíthessek. Egyre többet invesztáltam ebbe a tevékenységbe, emiatt egyre többet kellett magyarázkodnom otthon, de 2006-ra már újabb lépésváltás következett be, sokkal intenzívebben fordultam a borászat felé.
– Ekkor már elfogadták otthon is, hogy ennyire beleszeretett a hobbijába?
– Szerencsére ez nagy hatással volt a közvetlen környezetemre is. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ennek hatására 2010-ben a fiam is a borászszakmát választotta. A Corvinus-egyetemen szőlész-borász szakmérnökként végzett, tanulmányutakon vett részt, többek között Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is. 2015 óta pedig együtt dolgozhatunk. Ajándék, hogy együtt dolgozhatom a családtagjaimmal. A kommunikációs cégemet a testvéreimmel hoztam létre, a lányommal, aki a Petőfi Televízió műsorvezetője, szintén van közös munkánk, és bekapcsolódott az etyeki feladatokba a feleségem is.
– Köztudomású, hogy Törley József az etyeki szőlőből készítette az első pezsgőit, erre alapította híres pincészetét. De miért éppen Etyek? Miért különleges borászati szempontból ez a hely?
– Szerintem a 22 magyar borvidék közül az Etyek–budai Borvidék az egyik legkülönlegesebb. Törley József a magyar champagne-t kereste, amikor megtalálta a budafoki pincéje és kastélya közelében ezt a vidéket, ahol elég meszes a talaj és hűvös a klíma a pezsgőkészítéshez szükséges szőlők termeléséhez. Ezért ez a vidék a pezsgőkhöz is jó borok, a chardonnay, a pinot noir és a sauvignon blanc termőhelye. Nekünk is ezekből a fajtákból készülnek a legszebb boraink, a sauvignon blanc a zászlósborunk. Pici birtok vagyunk, harmincezer palack bort értékesítünk évente.
– Mióta foglalkoznak pezsgővel?
– Tíz éve kezdtünk el pezsgőt is készíteni. Sokat segített ebben nekünk is, hogy a kormány módosította a jövedéki törvényt, így ma már a kisebb pincéknek is megéri, könnyebb ezzel foglalkozni. Évente két-háromezer üveg pezsgőt is forgalomba hozunk. A borturizmusnak köszönhetően pedig meg is tudunk élni a borászkodásból.
– Régóta nemcsak borászkodik, hanem ehhez kapcsolódóan programokat, rendezvényeket is szervez. Így kívánja megismertetni a borvidéket, ahol dolgozik?
– Nem csak ez a célom. Mivel hatgyermekes családban nőttem fel, azt tanultam, hogy bármivel is foglalkozom, meg kell néznem a tevékenység közösségi lehetőségeit. Ebből kiindulva kezdtem el a borkultúra építésével foglalkozni Etyeken. A borászkodás ugyanis nemcsak szép munka és üzlet, hanem felelősség is. Tizennégy évvel ezelőtt alapítottam meg a Borászok Borásza díjat, ami ma már az egyik legrangosabb hazai elismerés. Nyolc éve kezdtem el borkonferenciákat szervezni, 2011-ben már pezsgőakadémiát is szerveztünk, tavaly pedig megtartottuk az első pezsgőkonferenciát is Etyeken. Nagy dolognak tartom, hogy már az első rendezvényünkre sikerült meghívnunk több előadót Champagne-ból. De sok más külföldi és hazai rangos vendégünk is volt. Ezeknek az eseményeknek az is céljuk, hogy együtt tanuljuk meg egymás borkultúráját.
– A következő etyeki Pezsgőkonferenciát és pezsgőünnepet szeptember 3-án rendezik meg. Sok vendégre számít? A sör- és borfogyasztók hazájában sok embert érdekel a pezsgő?
– Már az nagy eredmény volt, hogy sikerült újra a borfogyasztók hazájává válni, sőt egyre inkább a minőségi borfogyasztókévá. A XX. század elején azonban nagy kultúrája volt Magyarországon a pezsgőfogyasztásnak is, nemcsak a Törley Pezsgőpincészetben, hanem az ország minden nagyobb városában foglalkoztak pezsgőkészítéssel. Ez azt mutatja, hogy amikor erősödik a gazdaság, előtérbe kerülnek az elegánsabb italok is. Néhány éve Magyarországon a gazdasági fejlődésnek is köszönhetően is ez a helyzet. Egyre több kis pincészet foglalkozik a készítésével, de a fogyasztók is egyre nagyobb számban keresik a pezsgőket. Jó lenne, ha az ünnepek italából a hétköznapok italává válhatna a pezsgő.
– Az etyeki rendezvényükön ugyanakkor megkóstolhatják a résztvevők az ország legdrágább pezsgőjét is. Mit kell tudni a készítőjéről, Demeter Zoltánról, aki szintén előadója lesz a konferenciának?
– Demeter Zoltán 2007-ben elsőként nyerte el a Borászok Borásza díjat. Ő az egyik úttörője a hazai pezsgőkészítésnek, aki bebizonyította, hogy Tokajban nemcsak kiváló száraz borokat, de kitűnő pezsgőket is lehet készíteni. Briliáns italaival az ország egyik hírvivője is lett, a borai megjelennek Franciaország, Anglia és az Egyesült Államok legjobb éttermeiben. Számtalan hasonlóan magas kvalitású borászunk van sok régióban, de sajnos nem sok ilyen példával tudunk szolgálni, mert sok a kiaknázatlan lehetőség.
– A magyar minőségi borok ma már felvehetik a versenyt a világ más tájairól származó italokkal. Miért van az, hogy mégis kevesebben ismerik ezeket, mint a francia, olasz vagy akár az amerikai borokat? Mit kell tenni a jobb marketing érdekében? Vannak erre szakosodott szakembereink?
– Sokan foglalkoznak bormarketinggel hazánkban, és közülük néhányan kifejezetten sokat tudnak tenni a magyar borkultúra megismertetéséért. Itthon azt kell megértetni az emberekkel, hogy a borkultúránk és az ezzel kapcsolatos hagyományaink a nemzeti identitásunk részei. A termelőkben és a fogyasztókban is tudatosítani kell, hogy a Kárpát-medencének ilyen szempontból különleges, világszínvonalú adottságai vannak, amit nem szabad elpazarolni. Külföldön másfajta kommunikációra van szükség. Ismét be kell léptetni a magyar bort abba a regiszterbe, mai kifejezéssel élve a mainstreambe, ahol régen volt. A magyar bor ugyanis megérdemli, hogy ott legyen világ legjobbjai között, olyan presztízstermék lehet, amely javítja a nemzetközi megítélésünket is.
– Mit kell tenni ehhez a gyakorlatban?
– Ehhez sok alázatos munka, nagyobb önbizalom és összefogás kell. Az, hogy egységesen hajtsanak végre egy stratégiát a magyar borkultúra népszerűsítése érdekében. Ma sokan foglalkoznak a borral, az Agrárminisztériumban, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál, a Magyar Turisztikai Ügynökségnél, de a borkultúra terjesztésével kevesen. Az idei pezsgőkonferenciánkon előadást tart Unger Zsolt kommunikációs szakember is, aki több neves pincészetnek dolgozik. Arról is beszélni fog, hogyan tehetjük a borászatunkat a marketing révén életképessé, hogyan érhetjük el a mi szakmánkban is nagyon fontos öngondoskodást.
– Kik beszélnek majd a jó pezsgőkészítés titkairól?
– A különböző borhoz köthető buborékos italok technológiája sokban eltér az egyes országokban is. Más például a habzóbor, a pezsgő vagy az olasz prosecco. Az előadások jó része erről fog szólni, jönnek idén is Champagne-ból, de lesznek például olasz, osztrák, szlovén előadók is. Képviselteti magát a Ferrari, Michael Gross, vagy David Bourdaire Champagne-ból. De Magyarországról is eljönnek a legkiválóbb pezsgőkészítők, nálunk lesz például a két budafoki, a Törley és a Garamvári Pincészet, és természetesen megmutatja magát az Etyeki Kúria is, vagy például a Thummerer Pincészet Egerből. Ilyenkor egymástól is tanulhatunk, de az egyik fő cél az, hogy találjuk meg a magyar pezsgő arcát.
– Gondolom, nemcsak beszélni fognak a pezsgőről, hanem kóstoló is lesz.
– Hogyne! A rendezvényt úgy találtuk ki, hogy az első részében lesznek az előadások és beszélgetések, a második felében, 17 órától 21 óráig tart a pezsgőünnep. A pezsgőbárunkban 8-10 italt ízlelhetnek meg a vendégek, köztük a legmárkásabbakat is. Össze is lehet ezeket hasonlítani, meg lehet vizsgálni, mi a különbség a magyar és a külföldi, illetve az eltérő technológiákkal készült nedűk között. Lesz vezetett kóstoló is. A vendégünk lesz a pezsgő-világbajnokság egyetlen magyar bírálója, Márkus György. A szakértő tízezernél is több champagne-t kóstolt eddig életében és mindről készített jegyzeteket is. Elhivatottságának és rendkívüli tapasztalatának köszönhetően kivívta a legnevesebb hazai és nemzetközi borászok elismerését, Magyarország mellett a nagyvilágban is nyitva állnak előtte a legnevesebb pezsgőházak Champagne-tól Trentóig.
Emelkedő buborék, habzó trendek
Nagy sikerrel rendezte meg az első etyeki pezsgőkonferenciát tavaly a Prónay Bence és Rókusfalvy Pál alkotta társszervező páros, akik a borkonferenciát már nyolc éve jegyzik. A már online elérhető tematikából kiderül, hogy valóban neves hazai és nemzetközi előadókra számíthatunk, a kerekasztal címe (Emelkedő buborék – Habzó trendek a világban) és előadói pedig szintén sok érdekességgel kecsegtetnek. A második pezsgőkonferencia újdonsággal is szolgál. A szervezők ugyanis a konferenciát követően egy minifesztivállal Etyekre varázsolják Champagne és a hazai pezsgővilág remekeit. A kóstolók mellé az italokhoz komponált ízeket kínálnak sztárséfjeiknek köszönhetően, hogy a vendégek hangulatos zene mellett élvezhessék a naplementét az etyeki szőlők környezetében. Ez a program a konferencia résztvevőinek ingyenes, de külön is lehet rá jegyet vásárolni. Az etyeki Rókusfalvy Birtokon megrendezendő eseményre a Pezsgőkonferencia.hu oldalon lehet jelentkezni.
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.
A gazdasági növekedést magasabb és hosszú ideig fenntartható pályára tudjuk állítani.
Ez történt a héten a gazdaságban.
A cél az, hogy a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosuljon újra.
Hamarosan évértékelő interjút ad Orbán Viktor
Mutatjuk, miről tárgyalt Fico és Putyin Moszkvában + videó
Most kaptuk: szörnyű baleset történt Budapesten, a mentők már a helyszínen
Rekordárú szettet dobhat piacra a Lego – nem akármilyen építményről van szó (URL: lego-halalcsillag-death-star-legdragabb)
Különleges születésnap: Kulcsár Edina érdekes ajándékot kapott G.w.M-től
Újra a valóság tett rendet: búcsút mondhat a legendás magyar korrupció mítoszának!
Igazán emlékezetesre sikeredett Kerkez Milos 50. mérkőzése a Bournemouth színeiben
Szoboszlai egy gólt szerzett, három másikat előkészített: Tottenham–Liverpool 3–6
Az Eb-bronzérmes kézilabda-válogatott sikerkapitánya elmondta, miért utasítja vissza a lehetőségeket
Lezuhant egy utasszállító repülő, sokan meghaltak + videó
Büszkén viselem a román válogatott mezét – mondja a korábbi magyar válogatott játékos
Óriási tüntetés a magdeburgi támadás miatt Németországban + videó
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.
A gazdasági növekedést magasabb és hosszú ideig fenntartható pályára tudjuk állítani.
Ez történt a héten a gazdaságban.
A cél az, hogy a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosuljon újra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.