A külföldön tartózkodó magyarok vállalják a karantént

Ismét felbolydult az utaztató szakma, mivel javában zajlanak az utószezonban itthon is igen népszerű tengerparti buszos, chartergépes nyaralások – ezeknek véget vet, de minimum megtizedeli a piacát a kedden életbe lépő határzár. Ezzel együtt azok, akik már rákészültek az utazásra vagy már külföldön érte őket a pénteki bejelentés, vállalják a hazatérőknek előírt karantént. Az IBUSZ még elindította járatait a görög szigetekre, míg például a Grand Tours lemondta a szeptember elseje utánra befizetett utakat és azok árát teljes egészében visszafizeti.

2020. 08. 30. 19:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hétvégén az IBUSZ négy görögországi üdülőjárata még elindult a kinti úti cél felé: szombaton Zakinthosz és Kefalónia, vasárnap Hanía és Heraklion felé, mivel a határzár bejelentése után csupán a magyar turisták 15 százaléka mondta vissza az utazási irodánál foglalt utószezoni nyaralást – jelezte Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese a Turizmus.com-nak. Ezen járatok utasai már szeptember 1-je után érkeznek vissza Magyarországra, ami azt jelenti, hogy hazatérésük után kéthetes karantént vagy két negatív teszteredményt kell produkálniuk. A szeptemberben eredetileg hetente nyolc charterjáratot tervező cég a jövő héten dönt a befizetett utazások további sorsáról.

Egyelőre el lehet felejteni a tömeges jeleneteket a reptéren
Fotó: Éberling András

Visszafizetik a nyaralás árát

„Az intézkedésekből kifolyólag az összes hátralévő görög és horvát utunkat töröljük” – ezt a Grand Tours utazási iroda közölte a Facebook-oldalán. Jelezték: az utasok iránti méltányosságból – hogy ne kelljen kötbért fizetniük – minden törölt utazás árát száz százalékban visszatérítik az ügyfeleiknek – ezt 2021-ben felhasználható utalványban vagy akár készpénzben lesz igényelhető.

Nagy a veszteség

Kitérnek arra is, hogy a tavaly nyáron lebonyolított 36 ezer utazáshoz képest idén nyáron mindössze 1500-at tudtak megvalósítani csökkentett utasszámmal, azokat is jelentős veszteséggel. „A július 27-i újraindulás után hetente fél házzal járt egy-egy buszunk a hét elején és hétvégén a tavalyi heti 20-22 busz helyett, eközben a külföldi szálláshelyeknek utalt, több mint 100 millió forintnyi előlegekből csak minimális összeget tudtak felhasználni, amit nincs esélyük visszakapni, legfeljebb beszámítják a jövő évi turnusok alatt” – írja az utaztatócég.

Egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a Görögországba érkezőket
Fotó: MTI/AP

Hamarabb jönnek haza

Azokról, akik az utazási iroda közreműködésével jelenleg kint tartózkodnak, annyit közöltek: Észak-Görögországból kedd helyett hétfőn hajnalban indulnak haza a buszok, hogy 31-e éjfélig át tudják lépni a magyar határt. Dél-Görögországból szeptember 5-én hozzák haza az utasokat, akik közül mindenki vállalja a karantént. Akinek pedig kéthetes útra volt foglalása múlt heti indulással, azoknak a második heti kint tartózkodást törölték, vagyis egy hét után haza kell jönniük, és a szállás második hetét visszafizetik nekik.

Turisták Athénban. Beomlik az őszi utószezonban jellemző élénk forgalom
Fotó: Reuters

Bíznak a folytatásban

„A továbbiakban valószínűleg együtt kell élni a járvánnyal. Lehet, hogy drágább lesz jövőre az utazás, ha nem tudunk nagy tételben garanciával olcsón vásárolni szállásokat, ha alacsonyabb töltöttségű buszokkal és magas euró árfolyammal kell kalkulálni, és lehet, hogy nem lesz ingyenes gyűjtőjárat, vagy a szezon elején, végén buszjegy áron kapható nyaralás. Lehet, hogy a fapadosok sem bírják ki az újraindulásig, de lesz turizmus” – zárja sorait a magyar utazási iroda.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.