Vámcsökkentés az EU és az USA között

Úgy tűnik, végleg elhárult az amerikai-európai kereskedelmi háború veszélye, miután az EU egy jelképesnek tűnő, de amerikai részről fontos lépést tett: eltörölte az amerikai homárra eddig fennálló vámot. Egyidejűleg az USA megfelezi néhány európai termék vámját.

Fellegi Tamás Péter
2020. 08. 24. 7:36
Zeiner, Chipper
A rákhalászat súlyosan megszenvedte az elmúlt években hozott szabályokat Fotó: MTI/EPA/C.J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőre jelentéktelen lépésnek tűnhet egyetlen élelmiszer-féleség vámjának a megszüntetése, azonban a lépés mégis történelminek tekinthető. Egyrészt két évtizede nem került sor vámcsökkentésre a két fél viszonylatában, másrészt, és ez a fontosabb, így akár megelőzhető, hogy kereskedelmi háború alakuljon ki a felek között.

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal hivatalba lépése után Kínával szemben indított kereskedelmi háborút, nagy összegű kínai termékre kirótt magas vámok kiszabásával. A lépésre válaszul Kína is vámot vetett ki az amerikai import egy részére, majd a folyamat eszkalálódott, óriási károkat okozva a két ország közti kereskedelemnek, gazdaságaiknak, de még összességében a világgazdaságnak is.

Nem Kína volt az egyetlen, akivel szemben az amerikai elnök felvetette a vámemelések lehetőségét: többek között az Európai Uniót is fenyegette, különösen az innen érkező autók vámjának megemelésével, ami a magyar gazdaságnak is árthatott volna. Az idei elnökválasztáshoz közeledve Trump valószínűleg nem akart újabb, gazdasági károkat okozó vámháborúba keveredni, mindazonáltal megfenyegette az Európai Uniót, hogyha a homárra kivetett vámot nem törli el, akkor jönnek az autóvámok. Most vélhetően ennek engedve lépett Európa, viszont az, hogy egyúttal az USA is csökkenti a különböző termékek vámját, arra utal, kölcsönös és végleges rendezési szándékról van szó.

A rákhalászat súlyosan megszenvedte az elmúlt években hozott szabályokat
Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

De vajon miért olyan fontos egyetlen termék, a tengerből kifogott homár az amerikaiaknak? Mint kiderült, az iparág igen súlyosan megszenvedte az elmúlt évek kereskedelmi változásait, ezért az elnök kénytelen volt júniusban segélyben részesíteni a rákhalászattal és -exporttal foglalkozókat. Korábban a vámháború során Kína vetett ki jelentős vámot az amerikai homárra, ugyanakkor 2017-ben az EU és Kanada szabadkereskedelmi egyezményt írt alá, így a kanadai homárexportőrök előnye megnőtt az európai piacon. A mostani lépéssel elvileg helyreáll a korábbi egyensúly.

A lépést közvetlenül is befolyásolhatta az elnökválasztási küzdelem: 2017-ben 111 millió dollár értékben exportált homárt az USA az Európai Unióba, azonban ennek túlnyomó része egy amerikai államból, Maine-ből származott, ahol kiélezett küzdelem várható a republikánusok és a demokraták között mind az elnökválasztáson, mind a szenátusi választásokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.