Nagy erőkkel folytatódik az illegális hulladék felszámolása

A Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik a Tisztítsuk meg az országot! projekt. Erdők, turistaútvonalak, nemzeti parkok illegális hulladéktól mentesítése indul el a IX. kerületi háromhektáros erdőfolt területén.

Forrás: MTI2020. 09. 07. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus végén elindított Tisztítsuk meg az országot! projekt első szakaszában a kormány öt mintaprogramot tervez megvalósítani. A különböző helyszíneken a kijelölt közreműködő szervezetek segítségével feltérképezik a lerakóhelyeket, megvizsgálják az ott található hulladék mennyiségét és összetételét, valamint az eredményes eltávolításához szükséges kapacitásokat – ismertette Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

– Magyarországon az illegális hulladéklerakás leggyakoribb helyszínei az erdőszélek, patak- és folyópartok, mezős területek.

Az itt található hulladékok összetétele az eddigi tapasztalatok alapján leginkább lakossági, illetve építési és bontási hulladék – ismertette az államtitkár.

Ezernél is több bejelentés

Boros Anita felidézte, hogy az ITM a szaktárcák közreműködésével kidolgozta azt az egymásra épülő intézkedésrendszert, aminek része a legális és biztonságos hulladéklerakók létrehozása, a gyűjtőpontok számának növelése az illegális hulladéklerakás felszámolására. A rendszer másik fontos része a büntetőjogi szankciók drasztikus szigorítása és a helyben kiszabható, helyszíni közigazgatási bírságrendszer bevezetése. Jelenleg ezen dolgoznak, javaslataikat hamarosan a kormány elé terjesztik második olvasatban.

– Az ország megtisztításához kérjük az állampolgárok segítségét is, kifejezetten az illegális hulladéklerakók azonosítására fejlesztettük a Hulladékradar nevű mobiltelefonos alkalmazást.

Ezen bárki bejelentheti, hogy milyen típusú, becsült nagyságú hulladékkal és merre találkozott. Az alkalmazáson keresztül eddig több mint ezer bejelentés érkezett, közel kétezer fotóval

– tájékoztatott az államtitkár.

Pusztítja az erdőt a hulladék

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára közölte: a háromhektáros erdőfoltban több mint 170 köbméter illegális hulladékot azonosítottak a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, akik a terület megtisztításán legalább egy hétig fognak dolgozni. Fővárosszerte és országszerte több tízezer hektár ilyen erdőterület szenved az illegális hulladéklerakástól, ami néhol már az erdő pusztulását okozza.

– A IX. kerületi erdőfolt megtisztításával indul el a Tisztítsuk meg az országot! programon belül az erdőgazdasági és nemzeti parki mintaprogram, emellett még két helyszínen dolgoznak a rehabilitáción. Az erdőgazdaságok már részben felmérték a kezelésükben lévő 1,1 millió hektáron található hulladék mennyiségét, közel ötvenezer köbméternyi illegális hulladékot kell a programban felszámolni. A nemzeti parki igazgatóságok is elkezdték a felmérést, a munkával várhatóan szeptember közepén végeznek – mondta Szentpéteri Sándor.

– Az állami erdőgazdaságok területén kilencszáz kamerát és több mint háromszáz sorompót helyezünk ki, valamint árkokat létesítünk, hogy megakadályozzuk a behajtást az erdőkbe, a hulladék újbóli lerakását.

A hulladék elszállítása országszerte jelentősen hozzá fog járulni az egészséges emberi környezethez, az erdők fenntartásához, javítva ezzel az ország környezeti állapotát – mutatott rá az agrártárca tisztségviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.