A járvány alatt népszerű lett a hamis ruha

Tízezrével foglalják le idén az adóhivatal emberei a hamis ruhákat, sapkákat, sálakat, öveket, cipőket. A hatóság tapasztalata szerint a mostani, járványos időszakokkal sújtott esztendőben kissé átalakult az illegális utánzatok piaca: a pancsolt parfüm kevésbé fogy, a hamis ruha viszont slágertermék lett. Az adóhivatal piacrazziákban, közúti és más ellenőrzésekben próbál a feketekereskedelem hamisítással foglalkozó szereplőinek a nyomára bukkanni.

Jakubász
2020. 10. 21. 6:18
null
A gyanú szerint kenőpénzt fogadtak el Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prada, Versace vagy Armani? Esetleg Dolce&Gabbana, Louis Vuitton, Hugo Boss, netán Gucci? Inkább Adidas és Nike? Nemigen akad olyan kapós divatmárka, amelyet ne hamisítanának az erre szakosodott, idehaza is működő bűnözői csoportok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlései alapján úgy fest: a járvány ideje alatt sem állt le a jogsértésre épülő iparág. Épp a héten akadt a hatóság horgára tízezer hamis ruha és kiegészítő, a másfél milliárd forint értékű áru az M43-as autópálya egyik pihenőhelyén, egy Törökországból érkező kamionból került elő. A felsőkről, nadrágokról, sapkákról és sálakról az előzetes vizsgálat hamar kiderítette: hamisítványok. Pontosan ez történt néhány nappal korábban, a különbség annyi volt, hogy akkor kisebb tétellel bukott meg előbb egy Pozsonyba tartó szlovák teherautó, utóbb egy ózdi ruhaárus.

Piaci életkép. Csak az ár számít?

Mint arra az adóhivatalban nemrégiben rámutattak: a hamis áru mennyisége az elmúlt évekhez képest idén nem nőtt ugyan, de az illegális utánzatok piacán érdekes átrendeződés jelei látszanak. Míg ugyanis 2019-ben az elektronikai cikkek másolatai mellett a pancsolt parfümök voltak a legnépszerűbbek, addig 2020 már inkább a hamis ruhákról szól. A NAVA augusztusig nagyjából másfél milliárd forint értékű illegálisan előállított ruházati terméket foglalt le, a feketepiacról kivont tételek pontosan 71 ezer ruhát, kiegészítőt és 25 ezer lábbelit tartalmaztak. Ezekhez adandó hozzá – egyebek mellett – az elmúlt napok fogásainak számsora.

Út a szemétégetőbe

Tavaly – a büntető- és a szabálysértési eljárásokban – összesen 109 ezer hamis ruhadarabot és kiegészítőt, valamint harmincezer pár lábbelit foglalt le a NAV, a tételek harminc tonnánál is többet nyomhattak. A hamis portékára kétféle sors várhat. A hatóság bizonyos feltételekkel felajánlhatja a lefoglalt ruhaneműket közérdekű célra, a rászorulóknak. Tavaly a NAV hat tételnél tett így, ebből hármat fogadott el a segélyszervezetek képviselőit tömörítő Karitatív Tanács. Mindehhez hozzátehető: a hamis ruhák legális felhasználása korántsem egyszerű, például azért sem, mert a márkajelzések eltávolítása sokszor csak úgy lehetséges, hogy a ruha használhatatlanná válik. A hamis ruházati cikkek a körülmények miatt igen gyakran a megsemmisítés sorsára jutnak. Ez leginkább szétvágással, aprítással vagy égetéssel történik a különböző hulladékfeldolgozó telepeken. Tavaly az adóhatóság a raktáraiban elhelyezett bűnjelek közül csaknem hét tonna ruhát és cipőt semmisíttetett meg. Az árut – a pénzügyőrök felügyeletével – az FKF Zrt. hulladékhasznosító erőművében égették el.

A hamisítás egyébként továbbra is jelentős haszonnal kecsegtető üzlet: akár minimális ráfordítás is hatalmas profitot hozhat, ezért nem véletlen, hogy a jogellenes utánzással manapság is sokan próbálkoznak. Az idei tapasztalatokat összefoglaló szeptemberi jelentés kitért arra is, hogy a hazai vásárlók körében még mindig érdemi érdeklődés mutatkozik a nagy cégek termékeinek illegális utánzatai iránt. Bár a minőség nyilvánvalóan gyengébb, ugyanakkor az ár is alacsonyabb. A hatóság ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az ismeretlen forrásból származó, ellenőrizetlen hamis termék veszélyforrásnak számít, ugyanis nincs elegendő információ sem a gyártás körülményeiről, sem a felhasznált összetevőkről. Utóbbiak pedig akár az egészségre is ártalmasak lehetnek.

A NAV egyébként célirányosan, korábbi vizsgálatainak tapasztalatai alapján és nemritkán bejelentések nyomán hajtja végre a hamisítás elleni akcióit. A hatóság emberei közterületeken, piacokon, üzletekben, közutakon, de még a határátkelőhelyeken és a repülőtéren is keresik az efféle jogsértő árukat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.