Durván elszállt az amerikai költségvetési hiány

Az idei deficit több mint kétszerese a 2009-esnek, nem lesz könnyű helyzetben a következő elnök.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 18. 16:51
A guard walks in front of a Federal Reserve image before press conference in Washington
A kibocsátott állampapírok jelentős részét a jegybank szerepét betöltő Fed vásárolja meg Fotó: Reuters/Kevin Lamarque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli járványhelyzetre tekintettel a legtöbb ország kénytelen volt gazdaságélénkítő intézkedéseket tenni az idén, ami megnövelte a kormányzati költségek kiadási oldalát. A legtöbb helyen csökken a gazdaság az idén, így a GDP-arányos költségvetési hiány magasabb lesz, ahol pedig többlet vagy egyensúly volt, ott most deficit lesz. Mindezzel együtt a legtöbb országban gondosan ügyelnek arra, hogy ennek mérete kezelhető legyen, ne vezessen túlzott eladósodáshoz.

Az Egyesült Államokban azonban horribilis méretű költségvetési hiány alakult ki a most zárult pénzügyi évben. Ennek összege 3130 milliárd dollár lett, miközben az amerikai GDP a visszaesés miatt a vélhetően 20-21 ezer milliárd dollár körül alakul. A kettőt elosztva nagyjából 15 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt kapunk, ami egészen kirívó eset, ráadásul már tavaly is jelentős, 983 milliárd dollár volt a hiány.

 

Az USA államadóssága így idén 27 ezer milliárd dollárra nőtt, amit ugyancsak a GDP-vel elosztva 125 százalék körüli szint adódik. Ez pedig nagyságrendileg az olasz adósságszinttel egyezik meg, amit nagyon megterhelőnek tartanak. Ennél lényegesen magasabb adósságszint csak Japánban (223 százalék) és Görögországban (180 százalék) van, utóbbi esetében vélhetően a hitelezők később el is engedik egy részét, ami egy kis gazdaság esetén könnyen kivitelezhető.

A kibocsátott állampapírok jelentős részét a jegybank szerepét betöltő Fed vásárolja meg
Fotó: Reuters/Kevin Lamarque

Az USA azonban a világ legnagyobb gazdasága, így adósságának nominális (számszerű) összege is a legmagasabb. Egyelőre a gyorsan növekvő összeget ráadásul nem is csak a befektetők finanszírozzák, hanem a kibocsátott állampapírok jelentős részét a jegybank szerepét betöltő Fed vásárolja meg eszközvásárlási programja keretében, amit idővel elvileg vissza kell juttatnia a piacra. Amerikai államkötvényből eddig mindazonáltal bármennyit el lehetett adni, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz, ráadásul a kamatok sem maradhatnak örökre extrém alacsony szinteken.

A következő ciklusban nem kis kihívással néz szembe az elnök, bárki nyerjen is a két esélyes jelölt közül. Az eladósodás nem folytatódhat ilyen számok mellett, így muszáj lesz kiegyensúlyozni a költségvetést a ciklus során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.