Minireaktorokkal erősítene Hollandia + videó

A holland klímapolitikáért felelős miniszter szerint olcsó és gyors megoldásra van szükség az áramszektor karbonmentesítésére, a célnak pedig éppen megfelelnek a kisméretű moduláris reaktorok. Az orosz gyártmány mellé hamarosan beléphet a piacra egy francia és egy amerikai termék is.

2020. 10. 01. 17:25
Russia's floating nuclear power plant Akademik Lomonosov leaves Murmansk
Várhatóan decemberben csatlakoztatják a hálózatra a két reaktort Fotó: Maxim Shemetov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia villamosenergia-ellátását mini atomreaktorokkal stabilizálná Eric Wiebes gazdasági ügyekért és klímapolitikáért felelős miniszter, aki szerint már 2030-tól csatlakozhatnának az új egységek a nap- és szélalapú termelők mellé – írja a norvég Montel energetikai szaklap. A kis moduláris reaktorok (SMR) legnagyobb kapacitása nagyjából 400 megawatt (MW) – összevetésképpen a paksi atomerőműben négy, egyenként 500 MW-os reaktor működik.

Kicsi, gyors, olcsó

– A moduláris reaktorok a nagyméretű atomerőművek vonzó alternatíváját jelenthetik. A sorozatgyártás, a kivitelezés rövidebb ideje és a moduláris dizájn a finanszírozást is megkönnyíti – indokolt Eric Wiebes. A miniszter korábban már megbízott kutatókat azzal, hogy vizsgálják ki a nukleáris energia lehetséges szerepét az azt támogató képviselők indítványa alapján. A vizsgálatban arra jutottak a szakértők – akik az osztrák Enco tanácsadócégnek dolgoznak –, hogy az atomenergia alkalmazása nem drágább a szél- és a napenergiát hasznosító technológiáknál a teljes életciklusra vetítve, ide értve a hálózat kiegyensúlyozásának az üzemeltetőkre hárított költségeit is.

Az atomenergia általában véve a legolcsóbb módja az áramszektor karbonmentesítésének, olcsóbb a nap- és a szélenergia hasznosításánál, illetve az áramtermelés legbiztonságosabb módja a biztonsági előírások alapján

– áll a jelentés megállapításai között.

Átrendeződés alatt

Hollandia egyetlen, 485 MW-os atomerőművet üzemeltet, a Borssele 1973 óta működik, üzemidejének lejártával, 2033-ban esedékes a végleges leállítása. A szén felhasználása jelentősen csökkent az utóbbi években, de még így is húsz százalék felett van. Az áramtermelésben hangsúlyos a földgáz szerepe, mintegy hatvan százalékkal (a 2017-es adatok szerint). Az energiahordozó túlnyomó részt orosz forrásból érkezik, közelmúltbeli politikai kijelentések alapján viszont az ország szeretne függetlenedni a keleti importtól.

Kezdődhet a verseny

A parlament hamarosan piaci konzultációt tart, hogy kiderüljön, a befektetők milyen feltételek mellett hajlandók támogatni további atomerőművi beruházásokat, és abban mely régiók érdekeltek. Jelenleg egyébként az orosz Roszatom gyárt sorozatban SMR-eket, ilyen egység zümmög a világ első úszó atomerőművében, a Lomonoszov Akadémikusban is. Nemsokára viszont versenytársak is a piacra léphetnek.

Az első úszó atomerőmű, a Lomonoszov Akadémikus tavaly augusztusban indult el Murmanszkból a csukcsföldi Pevekbe, ahol azóta már elkezdte az áramtermelést
Fotó: Reuters/Maxim Shemetov

Épp néhány hete jelentette be a francia kormány, hogy 170 millió eurót (59,5 milliárd forintot) fektetne a moduláris egységekbe, illetve be is mutatták a Neward nevű megoldást. Az Egyesült Államokban pedig szeptember elején hagyta jóvá egy portlandi cég, a NuScale Power SMR-dizájnját az illetékes hivatal. Ha a holland kormány gyorsan lépne ez ügyben, akkor nem biztos, hogy sikerül az energetikai elszakadás Oroszországtól, ha pedig tovább vár, akkor nyugati beszállítót is választhat, ám annál tovább áll majd bizonytalan lábakon az áramellátása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.