Hevesen emelkednek a tőzsdei árfolyamok az elnökválasztás alatt

Az október vissazesést hozott a tőzsdei árfolyamokban, azonban november első két napján gyorsan emelkedni kezdtek a részvényárak. Vajon mi hajtja a vásárlókat?

2020. 11. 03. 15:33
Traders work on the floor at the NYSE in New York
Arra játszottak, hogy csak felfelé mehetnek az árfolyamok Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban a tőzsdei árak alapvetően emelkedő trendben voltak, jóllehet jelentős eltérések alakultak ki a különböző régiók piacai között. Az amerikai indexek szeptember végéig folyamatosan újabb és újabb csúcsot döntöttek, míg az európai és ázsiai piacok mérsékeltebben emelkedtek. Október folyamán aztán korrekció indult, ami múlt hét elején gyorsuló esésbe torkollott, különösen Európában, ahol a befektetőket a koronavírus-járvány második hulláma ijesztette meg.

A hét utolsó napján már látszott, hogy megnyugvóban vannak a piacok, hétfőn aztán masszív emelkedés kezdődött, amely ma is folytatódik. A helyzet érdekessége, hogy most általános a befektetői jókedv: ugyanúgy erősödnek az amerikai indexek, mint a főbb európaiak, és a hazai tőzsde is jól teljesít. Joggal vethetjük fel a kérdést, hogy közvetlenül az elnökválasztás idején, amikor elvileg nagy a bizonytalanság, miért emelkednek az árfolyamok, miközben még a járvány is tombol mind Európában, mind Amerikában.

A befektetők mindent vesznek, amit érnek
Fotó: Reuters

A legvalószínűbb ok, ami már máskor is előfordult az amerikai elnökválasztás idején, hogy azok a befektetők, akik korábban kifejezetten az árfolyamok esésére számítottak, és short pozíciókat nyitottak (ezáltal profitálva az áresésből), most gyorsan lezárják pozícióikat, hisz most számukra a legnagyobb a bizonytalanság. Elméletben logikusan várhatták az árfolyamok csökkenését a járvány újbóli erősödése miatt, és azért, mert úgy gondolták, hogy ha esetleg nem Trump lesz az elnök, az kevésbé kedvező a tőzsdének. Ezek a vélekedések most megdőlni látszanak.

Ami a járványt illeti, az valóban igen súlyos, azonban látszik, hogy még az egyes helyeken újra bevezetett szigorú intézkedések ellenére sincs már olyan gazdasági kár, mint tavasszal. A lezárások szelektívebbek: nem zárják be a gyárakat, folytatódik az ipari termelés, a szállítás, és lehetőség szerint az üzletek is nyitva maradnak, miközben az online vásárlások is felfutóban vannak.

Az elnökválasztásról pedig az a vélemény alakult ki, hogy ha Joe Biden nyer, az is előnyös lehet a piacoknak, mert például további gazdasági stimulusokra kerülhet sor, másrészt a nemzetközi kereskedelem újbóli fellendülését hozhatja, ami különösen jelentős lehet az amerikai–kínai viszonylatban, ahol az elmúlt években kereskedelmi háború zajlott.

Hasonló megfontolások miatt jelenhet meg vásárlóként sok olyan alap is, amelyek az elmúlt hetekben kockázatkerülési okokból adtak el portfóliójukból, azonban most ennek egy részét visszavásárolják. A piacok ezzel tulajdonképpen kiegyensúlyozódnak, lenyugodnak, hisz jelentősen csökken a spekulatív, rövid távú pozíciók száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.