Nem tépázta meg a járvány a magyar Erstét

Főként a működési bevételek stagnálása jelzi az Erste Bank első három negyedéves számai között a koronavírus-járvány gazdasági hatását. A januártól szeptember végéig tartó időszak folyamán a hitelintézet 12 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, a lakossági ügyfélvagyon pedig szeptember végén 18 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban.

Horváth Éva
2020. 11. 05. 17:50
null
Jócskán nőtt a lakossági kihelyezések értéke Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első féléves tartalékképzést nem követte jelentős újabb a harmadik negyedévben, ám a pandémiás válság hatása érezhető maradt, a moratórium miatt elszámolt veszteség a költség/bevétel arányt rontotta jelentősen. A hitelportfólió minősége a moratóriumnak köszönhetően ugyanakkor érdemben nem változott, a nem teljesítő hitelállományt (NPL) jelző ráta 2,6 százalék volt szeptember végén – mondta el online sajtótájékoztatón az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Jelasity Radován hozzátette azt is, hogy jövőre, a moratórium kifutásával viszont számítanak a nem teljesítő hitelek arányának növekedésére.

A hitelintézet stagnáló működési bevételein belül a nettó kamatbevételek 8 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek 2,8 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevételek 12,7 százalékkal csökkentek.

A bank működési eredménye 5,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, főleg a beruházások és az amortizáció növekedése miatt. A költség/bevétel arány az időszak végére 50,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 47,3 százalékról. A romlást jelentős részben a koronavírus miatt elszámolt veszteség okozta – mutatott rá Jelasity Radován.

A hitelállomány nőtt, de az újak kihelyezése lassult

Az ügyfélhitelek állománya szeptember végén 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami részben a moratórium következménye is – derült ki a bank háromnegyed éves számaiból. Az új hitelek kihelyezése lassult, összességében 17 százalékkal maradt alul az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

A jelzáloghitelek állománya az Ersténél szeptember végén három százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Fotó: Bach Máté

A lakossági területen az első kilenc hónapban az új kihelyezések értéke több mint 3 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. Az első negyedév még 83 százalékos bővülést mutatott a tavalyi azonos időszakhoz képest, a második negyedévben a növekedés üteme már 30 százalékra lassult, a harmadik negyedév pedig 37 százalékos visszaesést hozott – ismertette Harmati László, a hitelintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A jelzáloghiteleknél az újonnan folyósított hitelek értéke a kilenc havi adatok alapján 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A jelzáloghitelek állománya szeptember végén 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A lakossági hitelezés motorja a Babaváró

Januártól szeptemberig a fogyasztási típusú kölcsönöknél az új kihelyezés 2 százalékkal nőtt, az állomány pedig 51 százalékkal bővült egy év alatt. A lakossági hitelezést egyértelműen a babaváró hitel húzza – mutatott rá Harmati László –, a konstrukció a fogyasztási hitelek esetében az új kihelyezések több mint felét adta, és az év során az új kihelyezések volumene sem csökkent.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 18 százalékkal, 3435 milliárd forintra nőtt szeptember végére, ezen belül a befektetések aránya 58 százalék volt. A növekedéshez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a fizetési moratórium bevezetése, valamint hogy a pandémiás helyzetben visszafogott fogyasztás következtében jelentősen, historikusan magas szintre bővültek a betétállományok.

A kis- és középvállalkozásoknál a hitelállomány egy év leforgása alatt tíz százalékkal gyarapodott az Ersténél
Fotó: Bach Máté

Jól fogyott az NHP Hajrá

A vállalati üzletágban az új kihelyezések volumene idén az első kilenc hónapban 39 százalékkal csökkent a tavaly szeptember végihez képest, a hitelállomány azonban még így is 8 százalékkal bővült egy év alatt, elérve a 790 milliárd forintot. Az Erste az NHP Hajrá programban szeptember végéig 52 milliárd forintot folyósított, amely 10 százalékos kihelyezést jelent. A vállalati hitelállomány továbbra is jó minőségűnek mutatkozik, a nem teljesítő hitelek ráta alig haladja meg a 2 százalékot, amiben a törlesztési moratórium hatása is megjelenik. Az Erste Bank vállalati betétállomány az év eleje óta 25 százalékkal nőtt.

A nagyvállalatok és önkormányzatok hitelállománya egy év alatt 3 százalékkal nőtt, míg az új hitelek volumene 18 százalékkal maradt el a tavalyi első kilenc hónap eredményétől. A kereskedelmi célú ingatlanoknál a hitelállomány 9 százalékkal volt magasabb szeptember végén, mint egy évvel korábban, míg a kihelyezés 70 százalékkal esett vissza 2019 első kilenc hónapjához képest. A kis- és középvállalkozásoknál a hitelállomány egy év alatt 10 százalékkal gyarapodott, az új kihelyezés azonban 21 százalékkal csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.