Az MFB tette a dolgát: válságban megnyitotta a pénzcsapokat

Több mint 1700 milliárd forint finanszírozásra vállalt kötelezettséget az MFB Csoport 2020-ban, ami a korábbi évekhez képest páratlan teljesítmény. Igaz, nem is volt még akkora szükség a fejlesztési bank szerepvállalására az eddigiekben, mint most, koronavírus-járvány idején. Ez évi tevékenységével a csoport várhatóan 0,8 százalékkal járul hozzá az idei bruttó hazai termékhez (GDP).

Horváth Éva
2020. 12. 17. 19:14
null
Az MFB válság idején megnyitotta a pénzcsapokat Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világjárvány nyomában járó válság hatásainak ellensúlyozására az MFB Csoport rövid idő alatt a teljes finanszírozási portfólióját érintő csomagot dolgozott ki, amely széles vállalati spektrumot felölelve kínál hitel-, tőke- és garanciamegoldásokat a cégek fejlesztési és likviditási igényeire – hangzott el csütörtökön az intézmény évzáró sajtóbeszélgetésén. A magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő MFB a részesedés vásárlásra biztosított forrásaival a válság által érzékenyebben érintett vállalkozásoknak még abban is segített, hogy azok magyar kézben maradhassanak.

Sipos-Tompa Levente az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója az 1700 milliárd forint összetételét részletezve elmondta: a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására még áprilisban indított, több mint 1500 milliárd forint keretösszegű gazdaságélénkítő csomag keretében elérhető finanszírozási megoldásokat folyamatosan keresik az ügyfelek.

Idén főként a működés fenntartását segítő, rövidebb lejáratú konstrukciók voltak népszerűbbek, jövőre viszont már a fejlesztési, beruházási célú hitelezés felfutása várható.

2020-ban a bank új kötelezettségvállalási állománya az uniós hitelekkel együtt meghaladja a nyolcszázmilliárd forintot, és felkészültek arra, hogy ezt a dinamikát a következő években is fenn tudják tartani.

Az MFB a saját forrású hitelezés mellett az uniós pénzügyi források kihelyezése terén is sikeres időszakot zár. A 2014–2020-as pénzügyi ciklus hiteltermékeinek befogadott igénnyel való lefedettsége már elérte a 94 százalékot. A legsikeresebb termékek a kis és közepes vállalkozó (kkv) technológia hitelprogram, az MFB gazdaság-újjáépítési hitelprogram, illetve az MFB krízishitel és az MFB krízishitel plusz voltak.

Kiemelten fontos szerep jutott tavasztól a kis és közepes vállalkozások (kkv) finanszírozásához kapcsolódóan a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nek – hívta fel a figyelmet Sipos-Tompa Levente. A társaság 2020-ban eddig több mint 23 és fél ezer vállalkozás részére vállalt kezességet, 850 milliárd forint garanciavállalással. A Garantiqa 2020. évi üzleti tevékenysége a középtávú stratégiájához képest várhatóan csaknem 25 százalékkal bővül, az előző évi portfólióhoz képest pedig 61 százalékos a várható növekedés. Elindult két új program is: a krízis garanciaprogram és a gazdaság-újjáépítési garanciaprogram.

A következő esztendő második felében az MFB-nél is erőteljes fellendülést várnak

A válság ellenére a csoport többi tagjai is sikeres évet zár 2020-ban: a Diákhitelközpont esetében mintegy 39 ezer új folyósított szerződéssel 33 milliárd forintot meghaladó kihelyezés várható. Az MFB Investnél az idei kötelezettségvállalás összege 97 milliárd forintra rúghat. A cég már összesen öt városi tőkealapot működtet 26 milliárd forint értékben. Míg a Hiventures Zrt. kötelezettségvállalásai várhatóan több mint 13 milliárd forintot tesznek ki 2020-ban.

A gazdasági kilábalással és a jövő évi várakozásokkal kapcsolatos kérdésünkre Kisgergely Kornél, az MFB főigazgatója úgy fogalmazott: 2021 nyaráig még a koronavírus elleni vakcinától, annak hatékonyságától, valamint az átoltottságtól függhet majd a gazdasági teljesítmény alakulása. Az év második felében viszont a fejlesztési banknál is erőteljes fellendülést várnak.

Mint ismert, a minap bejelentették, hogy az MFB 115 milliárd forintos állami tőkeinjekciót kap, amelyre a jövőbeli növekedési pálya megvalósításához van szükség. Sipos-Tompa Levente azt várja, hogy 2021-ben a válságot fokozottan elszenvedő turisztikai, vendéglátóipari, valamint a lassuló építőipari beruházásokat beindíthatják majd a csoport támogatásainak segítségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.