Biztonságos, bár néha vizezett a gesztenyepüré

Karácsony közeledtével a gesztenyekészítmények és a szaloncukrok is a hatóság figyelmének középpontjába kerültek.

Magyar Nemzet
2020. 12. 13. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sokak által ünnepi alapanyagként vásárolt gesztenyepüréket vizsgálták legújabban a hatóságok.

Az összetétel szempontjából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vette górcső alá a készítményeket a Szupermenta program keretében, amelynek során a főként gyorsfagyasztott, 27-féle gesztenyeterméknél nem találtak élelmiszer-biztonsági problémákat, viszont minőségi és jelölési hibákat igen. Hat termék esetén bírságot is kiszabtak olyan hibák miatt, mint a termék nem megfelelő megnevezése vagy tápértékjelölése, illetve például a cukormentességre vonatkozó állítások pontatlansága.

Népszerű a pürésített változat, de meg kell nézni a termék pontos összetételét – Fotó: MTI/Varga György

Bár „csak” a minőséget befolyásolja, találtak olyan pürésített terméket is, amelynek víztartalma és savfoka meghaladta a megengedett felső határértéket, vagy a cukortartalma magasabb volt a megengedettnél, de az is előfordult, hogy a boltban lelt árucikk egyik összetevője nem érte el az előírt minimumértéket.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma idén először ellenőrizte a gesztenyekészítményeket a külsőségek alapján.

A játékpiacon látványosabb a fogás. A fogyasztóvédelem az élelmiszereknél azt vizsgálja, megtévesztő-e a csomagoláson lévő tájékoztatás – Fotó: MTI/Földi Imre

– A leírás szempontjából a vizsgált termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak – közölték a Magyar Nemzettel. Eszerint hibátlan eredménnyel zárult a tízféle gyorsfagyasztott gesztenyekészítmény fogyasztóvédelmi ellenőrzése, amelyben a cukortartalom feltüntetése volt a fő célpont, és azt is vizsgálta a laboratórium, hogy az élelmiszerkönyvben meghatározott megnevezéseknek megfeleltek-e a termékek.

Az élelmiszerkönyvi előírások szerint ugyanis a gyorsfagyasztott gesztenyepüré legfeljebb 32 százaléknyi cukrot és 45 százalék vizet tartalmazhat, míg a gesztenyemassza esetén 65 százalék a megengedett legmagasabb víztartalom, hozzáadott cukrot viszont egyáltalán nem tartalmazhat, csak a gesztenyéből származó természetes eredetű cukrot.

A vizsgálatok során nem volt kifogásolható minta, mindegyik összetétel megfelelt az előírásnak és a címkén feltüntetett tápértéknek.

Kifolyik, ha vékony a csoki

A karácsonykor közkedvelt szaloncukrok számos változatban kaphatók, ezeket is megvizsgálták az innovációs tárca szakemberei. Az élelmiszerkönyvi előírások szerint háromfajta szaloncukrot különböztethetünk meg: kandírozott, mártott és töltött változatot, amelyek mindegyikére különböző elvárt bevonatarányt határoztak meg. A töltött szaloncukor bevonatának aránya legalább 25 százalék, a mártotté pedig 20 kell, hogy legyen. – A bevonat arányának azért van jelentősége, mert a túl kevés burokkal rendelkező töltött szaloncukorból a folyékony töltelék kifolyhat, és a mártott termékek is kiszáradhatnak, ha a bevonatuk túl vékonyra sikerült – hívták fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a bevonatról szóló tájékoztatások sem bizonyultak megtévesztőnek a vásárlók szempontjából.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.