időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Élesedhet a szigorúbb hulladékgazdálkodási törvény

Somogyi Orsolya
2020.12.15. 13:13
Élesedhet a szigorúbb hulladékgazdálkodási törvény

Elkezdődhet a körforgásos gazdaságra való átállás, az illegális hulladék lerakásának felszámolása és a lerakás szigorúbb büntetése – akár börtönnel –, a visszaváltási rendszer kialakítása, valamint a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálása, miután az Országgyűlés kedden elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium hulladékgazdálkodást érintő törvénymódosítási javaslatait. A tárca közleményben jelezte: a lépéssel Magyarország közelebb kerül a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglalt célkitűzések eléréséhez.

Illegális hulladéklerakó tisztítása Budapest–Rákos vasútállomásnál a Tisztítsuk meg az országot! programban, 2020 nyarán
Fotó: Mirkó István

A körforgásos gazdaságra való áttérés érdekében a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be,

amely nyersanyagként kezeli a hulladékot, így az visszakerülhet a gazdaságba, és ott hasznosulhat.

Igaz, a hulladék kezelése akkor a legeredményesebb, ha már a gyártásánál a lehető leginkább visszaszorul a keletkezése, illetve ha a cégek minél nagyobb arányban használják fel alapanyagként.

Az újratermelődés megakadályozását szolgálja a hulladék illegális lerakásának szigorú szankcionálása is.

Januártól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság tagjai – más szervekkel, például erdészetekkel, vadőrökkel együtt – szigorúan büntethetik.

  • Az illegális szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük,
  • a jelentős mennyiséget meghaladó hulladék elhelyezéséért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz,
  • a veszélyes hulladék vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék elhelyezéséért pedig akár öt év szabadságvesztésre ítélhető az elkövető. (A részletekről itt írtunk.)
  • Az italcsomagolásokra kötelező visszaváltási rendszert alakít ki és működtet az állam. A betétdíjas rendszerben a vásárlók visszakapják a csomagolás díját az automatákban és a kézi visszaváltó helyeken visszaváltott termékek után. Ez növeli a csomagolás életciklusát, és megakadályozza, hogy az a hulladéklerakókban kössön ki, így hazánk az uniós irányelvnek való megfeleléshez is közelebb kerülhet.

    Az elfogadott szabályozás értelmében a hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása egy új koncessziós modellben valósul meg, amelyben az összes feladatot – a hulladék összegyűjtésétől a hasznosításra való előkezeléséig – egy magáncég végzi. A koncessziós társaságnak vállalnia kell, hogy teljesíti az unió által meghatározott, évekre lebontott célszámokat, elvégzi a szükséges beruházásokat, úgy, hogy közben a családok rezsiköltségei nem emelkednek.

    Hírlevél feliratkozás
    Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.