Már napirenden van a 3G kivezetése

Egymást erősíti a kereslet és a kínálat az 5G terjedésében, így lakosságarányosan 2023 végére már elérheti az ötven százalékot a lefedettség – mondta Mácz Ákos, az 5G-koalíció szakmai vezetője lapunknak. Az új technológia már csak azért is megállíthatatlan, mert jóval gazdaságosabb az üzemeltetése, mint a mobilkommunikáció korábbi generációié.

2020. 12. 21. 7:30
null
A kép illusztráció Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évtized feléig több száz milliárd forintot tehet ki az ötödik generációs mobiltechnológiát (5G) érintő beruházások értéke Magyarországon – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Mácz Ákos, az 5G-koalíció szakmai vezetője. Hozzátette, hogy a beruházásokban nemcsak a szolgáltatók, hanem az 5G-t az Ipar 4.0 keretében felhasználó ágazatok is jelentékeny mértékben részt vesznek – ilyenek például az intelligens közlekedés és logisztika, az okosagrárium, valamint az egészségügy és a szórakoztatóipar fejlesztői.

Elsősorban az iparban hoz átütő fejlesztéseket az 5G, ám az egyéni fogyasztóknak is számos előnyt tartogat. Arról szólva, hogy őket hogyan érinti az 5G várható terjedése, Mácz Ákos felidézte, hogy a mobilkommunikációs technológiában az 1980-as, 90-es évek óta nagyjából tízévente váltják egymást az egyes generációk, így az 5G is fokozatosan megjelenik a magánfogyasztók életében a következő néhány évben.

Tízévente érkezik az új technológia
Fotó: Shutterstock

– Azt gondolom, hogy érdemes is átállni, hiszen minden paraméterében sokkal jobb minőségű felhasználói élményt nyújt. Az átállás sebességét tekintve

a kereslet és a kínálat egymást fogja erősíteni: az 5G-s lefedettségi területek növekedése, illetve a keresleti oldal erősödése is folyamatos.

Az elmúlt évtizedben látványosan megugrott a mobilnetet használó videós tartalomfogyasztás, amely például az 5G-n keresztül jóval élvezhetőbb. A dolog másik technológiai oldala pedig az, hogy manapság a fogyasztók átlagosan két évig használják az újonnan vásárolt mobiljukat, vagyis mivel a gyártók mindig az újabb technológiát kínálják, a következő néhány évben már érezhetően gyarapodni fog a lakossági mobilállományban az 5G-képes készülékek aránya – indokolt Mácz Ákos.

Ehhez szükséges a megfelelő lefedettség, amely fogalmat a szakértő szerint érdemes két részre, terület- és lakosságarányos megközelítés szerint bontani. A hangsúly inkább a lakosságarányos lefedettségen van, az 5G-koalíció erre vonatkozó víziója pedig az, hogy

Magyarországon 2023 végéig a nagyobb városokban és a fő közlekedési útvonalakon elérhető lesz a szolgáltatás.

– Ha ezt lakosságarányosan nézzük, az a becslésem szerint valamivel több mint ötvenszázalékos lefedettséget jelent három év múlva. Ez valóban ambiciózus várakozás, de úgy vélem, hogy teljesíthető. Az évtized második felére pedig a lakosság döntő részének elérhető lesz az 5G is – vázolta fel a jövőt a szakember.

Ezzel párhuzamosan a 3G kivezetése már napirenden van a hatóságnál és a piaci szereplőknél is: 2022 vége, 2023 eleje környékén történhet meg. Mácz Ákos szerint abból a szempontból is előremutató lépés lesz ez, hogy az akkor felszabaduló frekvenciákat az 5G-re lehet majd újrahasznosítani.

Ez pedig gazdaságossági, környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontokból is jóval előnyösebb, mint a korábbi generációk használata.

Az egységnyi adattovábbításra jutó költség ugyanis sokkal alacsonyabb, ami lényeges tulajdonsága az 5G-nek, figyelembe véve azt, hogy a frekvenciák véges erőforrásnak tekintendők, amiket minél hatékonyabban érdemes kihasználni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.