Matolcsy György: Sereghajtóból újra éllovas

A 2010-től idén márciusig tartó időszak Magyarországnak páratlan gazdasági felívelést hozott.

Horváth Éva
2020. 12. 10. 19:43
MATOLCSY György
Budapest, 2019. március 26. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke érkezik a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatóra a jegybank székházában 2019. március 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent Matolcsy György Egyensúly és növekedés című könyvének új, átdolgozott kiadása, amely az elmúlt tíz év magyar gazdasági eredményeit foglalja össze. A kötet – Sereghajtóból újra éllovas alcímmel – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági könyvsorozatának legújabb kiadványa.

Matolcsy György, az MNB elnöke új könyvében részletesen elemzi azt az időszakot, amikor hazánknak sikerült folyamatosan megtartani a két-három százalékpontos növekedési többletet a fejlettebb európai országok átlagához képest
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az MNB elnöke a könyvben részletesen bemutatja azt a sikeres utat, amelynek során hazánknak, mintegy fél évszázad távlatában, sikerült az államháztartás és a fizetési mérleg együttes egyensúlya mellett növekednie.

A most piacra kerülő kötet 2015-ben megjelent első kiadásának – amely a 2002–2010 közötti gazdasági folyamatokra koncentrál – a mostani a frissített változata. Patai Mihály, az MNB alelnöke a könyv csütörtöki online bemutatóján elmondta: a 2010-től az idén márciusban kirobbant nemzetközi koronavírus-járvány okozta válságig tartó időszak Magyarországnak páratlan gazdasági felívelést hozott. Folyamatosan sikerült megtartani a két-három százalékpontos növekedési többletet a fejlettebb európai országok átlagához képest – fűzte hozzá.

Patai Mihály felidézte, hogy e kiemelkedő évtizedben milyen alapvető változásokat hajtott végre az ország pénzügyi vezetése. Tíz éve először a központi költségvetés rendszerét regulázták meg, újragondolták a bevételek rendszerét, miközben véget vetettek a túlköltekezésnek. Az MNB új kamatpályára állította a forintot, a monetáris tanács 2012 augusztusától 2016 első negyedére hétről egy százalék alá zsugorította az alapkamatot. Az unortodox megoldások részeként 2013 tavaszán a jegybank bevezette a Növekedési hitelprogramot (NHP), amellyel gyakorlatilag nullaszázalékos kamattal nyújtott hitelt a hazai bankszektornak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.