időjárás 22°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Leleplezés volt a szándéka, de árnyékra vetődött az MSZP elnöke

Somogyi Orsolya
2021.01.27. 17:08
Leleplezés volt a szándéka, de árnyékra vetődött az MSZP elnöke

Nem mindegy, hogy a tulajdonosi vagy a részvényesi jogokat gyakorló személy ad ki határozatot egy vállalat adásvételéről – érdemes az ilyesmire odafigyelni a messzemenő következtetések levonása előtt. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és a Népszava például nem ügyelt erre, és árnyékra vetődött. Ha egy kicsit arrébb keresgéltek volna, megtalálják, amit keresnek: a miniszteri határozatot a Mátrai Erőmű eladásáról.

Leleplezőnek szánt írást közölt szerdai lapszámában a Népszava Tóth Bertalan, az MSZP elnökének segítségével. Azt állították, hogy a Mátrai Erőmű 2019 decemberében bejelentett, MVM Zrt. általi megvásárlását annak idején nem hagyta jóvá Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A vádak alapját a képviselő tájékozatlansága, illetve az adhatta, hogy nem a megfelelő adatokat kérte ki.

Az állításokat a miniszter sajtóirodája cáfolta a Magyar Nemzet megkeresésére.

„Egyetlen, a Mátrai Erőmű megvásárlását engedélyező bejegyzés sem szerepel az állami cégek – így az MVM – tulajdonosi jogait gyakorló Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2019-es és 2020-as, részvényesi joggyakorlóként kiadott határozati listáján” – áll a cikkben, amely az állítást azokra az iratokra alapozza, amelyeket Tóth Bertalan megkeresésére Fónagy János miniszterhelyettes mutatott be. A cikkben szerepel az a következtetés is, hogy ha Mager Andrea a tulajdonosi jog gyakorlójaként nem adott engedélyt az MVM-nek a Mátrai Erőmű megvásárlására, az adásvétel törvényellenes.

Nagy léptékű korszerűsítés vár a visontai létesítményre az új tulajdonos tervei szerint
Fotó: Bach Máté

A következtetés helytálló is lehetne, csakhogy maga a tézis nem felel meg a valóságnak. A miniszter sajtóirodája tisztázta a kérdést: a szóban forgó MVM-es határozat valóban nem szerepelt a Tóth Bertalan kérésére kiadott határozatok között, mert a képviselő a részvényesi jogok gyakorlójának határozataira kérdezett rá.

Ezeket a miniszterhelyettes hiány nélkül meg is adta, ám az MSZP elnökének nem ezeket kellett volna kikérnie.

Ennek oka az, hogy 2018 óta számos stratégiailag kiemelt állami társaság – mint az MVM, vagy éppen a Magyar Posta, a MÁV és az Antenna Hungária is – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV) a miniszter közvetlen tulajdonosi joggyakorlása alá került. Így a részvényesi jogok gyakorlójának határozatai – amelyekre Tóth Bertalan rákérdezett – azóta már az MNV-re vonatkoznak. Mivel az MVM nem tartozik a vagyonkezelőhöz, az energetikai társaság esetében a tulajdonosi döntés elnevezése más: tulajdonosi jogok gyakorlójának határozata, vagy alapítói határozat. A kérdéses MVM-határozat az előbbiek, tehát a tulajdonosi jogok gyakorlójának határozatai között található meg, viszont a képviselő nem ezekre kérdezett rá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.