Eltűnt Jack Ma, mióta meghiúsult a részvénykibocsátása

Tavaly október óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt az Alibaba alapítója, egyben fő tulajdonosa.

Fellegi Tamás Péter
2021. 01. 12. 6:05
Jack Ma
Jack Ma, az Alibaba.com kínai internetes kereskedelmi cég vezérigazgatója személygépkocsiban ülve távozik a párizsi államfői rezidenciáról, az Elysée-palotából 2015. március 18-án. (MTI/EPA/Etienne Laurent) Fotó: Etienne Laurent Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jack Ma, az ikonikus kínai vállalkozó októberben egy konferencián beszédet tartott, ami több szempontból szokatlan volt. Egyrészt papírról olvasta fel beszédét, pedig mindig improvizálni szokott, másrészt olyat tett, amit a politikai rendszerét tekintve még mindig kommunista országban nem ildomos: bírálta a szabályozó szervezeteket és a tőkepiaci felügyeletet, valamint az állami bankokat.

Ez egyúttal sokba is került az üzletembernek: a beszéd után sokat esett az Alibaba árfolyama, de míg egy árfolyamesés sokszor csak átmeneti, nagyobb probléma, hogy a hatóságok félbeszakították az Ant Group részvényének jegyzését, pedig óriási túlkereslet volt rá, a világ eddigi legnagyobb részvénykibocsátása valósult volna meg általa. A cég pénzügyi szolgáltatásokat kínál, miközben nem vonatkozik rá a banki szabályozás: ez érthető módon aggasztotta a szabályozó szerveket. A jelek szerint Jack Ma a velük való együttműködés, megoldáskeresés helyett inkább a bírálatukat választotta.

Hasonló helyzetben egy demokratikus országban sem a felügyeleti szervek bírálata a megoldás, hisz ez csak a bizalmat mérsékli a szervezetek munkáját illetően: vannak jogorvoslati lehetőségek, azokat szokták igénybe venni, sokszor kompromisszumos megoldásra törekedve. Kínában pedig kifejezetten célszerűtlen ilyet tenni, hisz az állam ott közismerten meghúzza a határt, meddig terjed a vállalkozás szabadsága, és hol az a szint, ahol egy túl magasra jutott ember esetleg a politikai rendszernek jelenthet kihívást.

Jack Ma mindezt persze jól tudhatta, de lehet, hogy hirtelen elragadtatta magát (Elon Musk Tesla-vezérrel is előfordult, ő dühében mindjárt meg is valósította a tiltott árfolyam-befolyásolást, ami bűncselekmény), de az is lehet, hogy tudatosan próbálta meg növelni mozgásterét, megnézni, meddig mehet el. Mindezt egy olyan kérdésben, ami a világon általános probléma: ha egy cég pénzügyi, lényegében banki szolgáltatást nyújt, de mégsem bank, milyen szabályozás vonatkozzon rá.

Jack Ma egy októberi konferencián bírálta a kínai szabályozó szervezeteket és a tőkepiaci felügyeletet, és az állami bankokat
Fotó: Etienne Laurent / MTI/EPA

A The Financial Times úgy véli, hogy Jack Ma nem tűnt el szó szerinti értelemben (nem korlátozták szabadságát vagy nyilatkozási lehetőségeit), hanem megpróbál alkalmazkodni, figyelembe venni a határokat, ameddig elmehet. Más lehetősége nem is nagyon van, miután sikeres vállalkozása alapvetően az olcsó kínai termékek rendkívül széleskörű kereskedelmére terjed ki, vagyis kötődik az országhoz. Ugyanakkor egy-egy korai nyilatkozattal nem feltétlenül akar ellentmondásba kerülni, és az Ant Group részvényjegyzésének meghiúsulására vonatkozó kérdéseket is vélhetően szívesen kihagyná, különösen, ha szeretné újra megpróbálni a kibocsátást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.