Háromszázszorosan jegyezték túl a kínai részvénykibocsátást

Ismét sikerült megdönteni a világ legnagyobb részvénykibocsátása címet, melyet a Saudi Aramco tartott tavaly óta. Az Ant Group papírjai Kínában jegyezhetők, a befektetők az első két napon elkapkodták a részvényeket.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 28. 18:02
null
Peking, 2020. július 20. A kínai Alipay mobilfizetési applikáció egy okostelefonon Pekingben 2020. július 20-án. Az Alipay platformját az Ant Financial pénzügyi szolgáltató csoport, a kínai óriás Alibaba Group leányvállalata mûködteti. Az Ant Csoport bejelentette, hogy részvényeinek elsõ nyilvános tõzsdei kibocsátását tervezi. Fotó: Ng Han-kuan Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jack Ma neve már régóta ismert az Alibaba nevű kínai óriáscége által, az üzletember azonban most újabb vállalkozása, az Ant Group részvényeit is tőzsdére viszi. A részvény a sanghaji és a hongkongi tőzsdéken fog forogni, a hétfőn induló jegyzés olyan nagy érdeklődést váltott ki, hogy idő előtt le is kellett zárni azt. A kialakuló részvényárazás azt mutatja, hogy 34 milliárd dolláros tőkeemelésre kerül sor, amely még a tavalyi Saudi Aramco-ügylet értékét is jócskán meghaladja.

Az Ant Group tőzsdei kapitalizációja a kibocsátási áron 340 milliárd dollár, így máris a világ legnagyobb cégei közé kerül.

A túljegyzés mértéke egészen rendkívüli: az intézményi befektetők Sanghajban 76 milliárd darab részvényre tettek ajánlatot, ami 284-szeres túljegyzés. A hongkongi túljegyzés mértéke 44-szeres. A túljegyzés mértékéhez nem kis mértékben hozzájárul, hogy Hongkongban a bankok és brókercégek hitelt nyújtanak a kisbefektetői jegyzéshez, mégpedig esetenként elképesztő méretűt: a megvenni szándékozott részvények árának harmincad részét is elég letenni. Ez természetesen óriási kockázatot jelent a hitelezőknek, akik ezek szerint abból indulnak ki, hogy a részvény áresése teljesen kizárt, ami első látásra meglepő felelőtlenségnek tűnik.

A kínai Alipay mobilfizetési applikáció egy okostelefonon Pekingben 2020. július 20-án
Fotó: MTI/AP

A részvényekkel november 5-én indul a kereskedés, az ár a nagy túljegyzés miatt az első napon vélhetően jóval a kibocsátási ár fölött lesz, kérdés, hogy aztán pár nap vagy pár hét után, amikor lenyugszik a piac, miként alakul az árfolyam.

De mivel is foglalkozik a társaság, mitől ez a nagy érdeklődés? Az Ant Group egy óriási fintech (pénzügyi technológiai) vállalatcsoport, melynek egyik legfőbb értékét az Alipay, a világ legnagyobb mobil és online fizetési rendszere adja, melynek egymilliárd ügyfele van, és nyolcvabezer kereskedő fogadja el rajta a fizetést. A cég legnagyobb piaca Kína, de gyorsan terjeszkedik külföldön: már sok ázsiai országban jelen van, és kapcsolatokat keres Európában is, hisz az Európába utazó kínai turisták igénylik a szolgáltatást.

A koronavírus-járvány jól láthatóan egyáltalán nem csökkenti a befektetők érdeklődését, több okból sem: egyrészt a nagyobb tőzsdék folyamatosan csúcsaik közelében vannak, másrészt az iparág, melyben az Ant Grop tevékenykedik, ugyanolyan jól megy járvány idején is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.