Jó formában vannak a kínai technológiai óriáscégek

Miközben a figyelem elsősorban az amerikai techóriásokat övezi a tőzsdén, kínai társaikat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A cégek forgalma és nyeresége Ázsiában is megnőtt, a járvány feléjük terelte a keresletet, részvényeik árfolyama is jócskán megemelkedett.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 06. 7:15
A security personnel stands guard at the opening session of Baidu's annual AI developers conference in Beijing
Tavasszal jelentősen megnőtt a kereslet a három ázsiai nagyágyú részvényeire Fotó: Jason Lee Forrás: Reuters/Jason Lee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsdék a márciusi, nagymértékű zuhanás óta szakadatlanul emelkednek, különösen Amerikában, és kiemelten a technológiai szektornak köszönhetően. A féléves masszív drágulás után sokan követik figyelemmel a Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix, a Google (FAANG-részvények) vagy éppen a Microsoft árfolyamát, azonban méltatlanul keveset lehet hallani a hasonló kínai cégekről.

Márpedig ezeknek a cégeknek ugyanolyan jól megy a koronavírus-járvány alatt, mint amerikai társaiknak. A három vezető, a Baidu, az Alibaba és a Tencent kezdőbetűiből meg is alkották a FAANG mintájára a BAT betűszót. A cégek szolgáltatásai iránt a komoly tavaszi lezárások időszakában jelentősen nőtt a kereslet, és ez a hatás még most is kitart. Jóllehet Kínában a járvány lényegében megszűnt, legalábbis az új megbetegedések száma erre utal, és ott előbb zajlottak az események, mint a világ több pontján, a gazdaság az első negyedévben zsugorodott, mégpedig 6,8 százalékkal, a második negyedévben viszont már növekedett, 3,2 százalékkal.

Tavasszal jelentősen megnőtt a kereslet a három ázsiai nagyágyú részvényeire
Fotó: Reuters/Jason Lee

A három nagy cég közül az Alibaba árbevétele 34 százalékkal nőtt a második negyedévben a múlt év hasonló időszakához viszonyítva, részvényei­nek árfolyama pedig 30 százalékkal emelkedett januárhoz képest. A Tencent árbevétele 29, profitja 37 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban. A húzóerő az online játékok szegmense volt, 40 százalékos árbevétel-növekedéssel. Megugrott a kereslet a felhőalapú szolgáltatásokra, valamint a távolról való munkavégzéshez szükséges eszközök és applikációkra: utóbbiakban az Alibaba DingTalk platformja, valamint a Tencent WeChat üzenetküldő rendszerének üzleti változata lett a két nagy nyertes.

A kínai technológiai cégek új irányokba is nyitnak: nem kis mértékben a járványnak köszönhetően érdeklődésük megnőtt az egészségügyi vállalkozások iránt. A CNBC egyik forrása szerint a Baidu tőkeemelésre készül, hogy megalapíthassa saját biotechnológiai cégét. Egy online kereskedelemmel foglalkozó cég, a JD.com pedig JD Healthcare International néven hozott létre egészségügyi vállalkozást, amely a Wall Street Journal szerint nyilvános részvénykibocsátás iránti engedélyért folyamodott a hongkongi tőzsdéhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.